Perspectiva generală a sectorului auto ramâne negativă

Industria auto din Europa arata semne timpurii de stabilizare, iar 2010 va fi un an de tranzitie, desi perspectiva generala a sectorului auto ramâne negativa, din cauza tendintei de scadere a vânzarilor, se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings.

“Fitch se asteapta la o redresare graduala si lenta a tendintelor de performanta operationala din semestrul doi din 2010 dar acest fapt va depinde de extinderea vânzarilor in momentul incheierii programelor “Rabla” din Europa si alte regiuni. Exista inca un grad ridicat de incertitudini in legatura cu evolutia vânzarilor care vor fi raportate in 2009 si 2010”, a declarat Emmanuel Bulle, director la Fitch.

Agentia si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu declinul vânzarilor auto in viitor, in multe regiuni, in special in Europa Occidentala, din cauza incheierii programelor “Rabla”. Fitch estimeaza un declin al vânzarilor auto in Europa Occidentala intre sase si 8% in 2010, in urma unui recul de aproximativ 5% in acest an. “În functie de evolutia vânzarilor si modul in care producatorii auto raspuns tuturor provocarilor, in primul semestru din 2010 s-ar putea inregistra o stabilizare a perspectivei unor ratinguri”, a explicat Emmanuel Bulle.

Totusi, in absenta unor actiuni specifice, cum ar fi majorarea capitalului sau vânzarea de active, reducerea raportului intre capitalul propriu si resursele imprumutate ar putea fi un proces lent pentru companii cu ratinguri scazute, cum ar fi Renault (rating “BB”, cu perspectiva negativa), care a intrat in aceasta recesiune cu datorii financiare substantiale.

Profitabilitatea scazuta estimata de Fitch ar putea, de asemenea, constrânge anul viitor imbunatatirea profilului financiar al producatorilor auto PSA (Franta) si Daimler (Germania). Si Fiat (Italia) se confrunta cu incertitudini si perspective slabe de crestere in 2010 din cauza situatiei din sectorul camioanelor si a echipamentelor pentru industrie si agricultura. Ratingurile Volkswagen (Germania) sunt inca sprijinite de profilul de afaceri peste medie, desi situatia financiara s-a deteriorat ca urmare a achizitiei Porsche.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata