Peste 1.000 de tone de cartofi aduși din Egipt, depistați cu o bacterie periculoasă

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a preciat marţi faptul că, în urma acţiunilor de control, inspectorii fitosanitari au găsit o cantitate de 1.100 tone de cartofi din Egipt, care au primit interzicerea de a intra în ţară prin portul Constanţa, pentru că, potrivit analizelor de laborator, a fost depistată prezenţa bacteriei Ralstonia solanacearum (Putregaiul brun).

„Impactul economic ar fi putut fi extrem de grev, având în vedere că momentan nu sunt metode chimice sau biologice pentru controlul acestui organism dăunător şi, mai mult decât atât, ar exista riscul contaminării solului şi a apelor de suprafaţă cu bacteria provenită din resturile rezultate în urma consumului cartofilor precum şi din cartofii deterioraţi şi evacuaţi ca resturi menajere”, a susținut Ministerul Agriculturii.

Tuberculii de cartof au fost extrași în baza Deciziei de punere în aplicare a Comisiei din data de 29 noiembrie 2011 pentru autorizarea statelor membre în vederea adoptării provizorii a unor măsuri urgente împotriva răspândirii bacteriei Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al venind din Egipt.

„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Naţională Fitosanitară, manifestă o exigenţă sporită pentru protejarea spaţiului românesc privind prevenirea introducerii şi răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România. Activitatea fitosanitară este îndreptată spre prevenirea introducerii de organisme dăunătoare în zone în care acestea nu sunt prezente, diminuarea arealelor de răspândire şi eradicarea organismelor dăunătoare”, a adăugat Ministerul Agriculturii.

Măsura interdicţiei a fost luată în baza H.G. 563/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 136/2000 privind măsurile de protecţie împotriva introducerii şi răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România.

„În acest sens, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Naţională Fitosanitară, manifestă un interes deosebit pentru depistarea la timp a dăunătorilor, în vederea prevenirii răspândirii acestora, astfel încât pe masa consumatorului să ajungă produse sigure consumului”, declară oficialii instituţiei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata