Peste 100 de construcţii noi din România ar putea fi demolate

  • Cele mai multe cazuri de construcţii ridicate ilegal se află în Constanţa, Bucureşti şi Braşov
  • Primul caz în care instanţa a decis demolarea unei construcţii ridicată ilegal a apărut în acest an

În urma controalelor realizate în perioada 2009-30 iunie 2010 de către Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), în întreaga ţară au fost identificate 117 construcţii noi care ar putea fi demolate, deoarece au fost ridicate fără respectarea prevederilor legale. Cele mai multe cazuri de acest gen au fost întâlnite în Constanţa, Braşov şi Bucureşti, arată Money.ro.
ISC a sesizat Instituţia Prefectului pentru trimiterea în instanţă în vederea anulării autorizaţiilor de construire sau pentru demolare.
Cazurile în care instanţele decid demolarea unor imobile pentru nerespectarea autorizaţiei de construcţie sunt rare. Primul caz a apărut anul acesta.

Potrivit Legii nr. 50/ 1992, Articolul 12 (1): Autorizaţiile de construire sau de desfiinţare, emise cu încălcarea prevederilor legale, pot fi anulate de către instanţele de contencios administrativ, potrivit legii. Anularea autorizaţiilor de construire sau de desfiinţare poate fi cerută, în condiţiile legii, si de către prefect, inclusiv la sesizarea expresă a organelor de control ale Inspectoratului de Stat în Construcţii.
(2) Odată cu introducerea acţiunii se pot solicita instanţei judecătoresti suspendarea autorizaţiei de construire sau desfiinţare si oprirea executării lucrărilor, până la soluţionarea pe fond a cauzei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata