Peste 100 de martori, aduşi cu mandat de Poliţie în dosarul referendumului

Peste 100 de persoane au fost aduse vineri dimineață în Capitală cu autocare însoțite de mașini ale Poliției și Jandarmeriei pentru a fi audiate în calitate de martori în dosarul referendumului, în care inculpat este și vicepremierul Liviu Dragnea.

Vineri dimineață, în incinta Curții de Apel Militare din București au sosit mai multe autocare cu persoane din județele Vrancea, Gorj și Teleorman, martorii fiind aduși cu mandat de către Poliție.

Persoanele respective au fost scoase pe rând din mașini, apoi au fost introduse în sala de judecată, unde martorii au fost întrebați dacă își mențin declarațiile date în faza de urmărire penală și dacă au votat la referendum.

Nu este pentru prima dată când instanța a decis în acest caz să aducă martorii cu mandat de aducere.

Și la termenul procesului din 3 septembrie, 12 persoane, majoritatea în vârstă, cu domiciliul în județul Teleorman, au fost aduse cu mașinile Poliției, după ce au refuzat să se prezinte în instanță, deși primiseră citații în acest sens.

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării și desfășurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influența și autoritatea sa în partid în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianța politică din care făcea parte formațiunea reprezentată de inculpat, și anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute în alte condiții decât cele legale.

În acest sens, potrivit procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influență în virtutea funcției pe care o deținea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

„Ca un prim pas, Liviu Dragnea, în calitate de secretar general al partidului pe care îl reprezenta, dar și de coordonator al campaniei electorale, a emis două adrese, la 12 și 13 iulie 2012, destinate organizațiilor județene de partid, respectiv președinților și directorilor de campanie, dar și primarilor din țară ai acelui partid, adrese prin care, pentru obținerea participării la vot a alegătorilor, în proporție de 60%, li se solicita să ia măsuri incriminate de către Legea nr. 3/2000 (în fapt, promisiuni de foloase materiale în scopul de a determina alegătorii să voteze) și, de asemenea, să propună prefecților înființarea de secții de votare în stațiunile turistice, care nu sunt ele însele unități administrativ-teritoriale”, arată DNA.

În paralel, el a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine și recomandări legate de stimularea participării cetățenilor la vot prin mijloace interzise de lege către coordonatorii județeni de campanie/primarii/activiștii de partid, mai precizează DNA. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Tomica cel vechi spune

    Iata cum ne intoarcem in anii ^40 cand, in toiul noptii, volgile negre se opreau in fata portii iar oamenii dispareau fara urma. Se pare ca unele cercuri politice doresc sa reinstituie teroarea rosie ca oamenii sa nu mai mearga la vot sa le strice lor apele. Asta am mai trait-o. Ce m-a impresionat urat a fost lipsa de reactie a Psd, a caror simpatizanti au fost vizati direct. Asta mai ales ca psdeul a fost principalul beneficiar al votului acestor oameni in 2012. Acest noncombat las se va resimti mai tarziu si intr-o masura care probabil pe ei ii va surprinde. Este adevarat ca memoria electoratului este scurta, dar unele lucruri nu se iarta. Oricum, ar trebui sa le fie rusine, cel putin atata! Din pacate se pare ca acest sentiment lipseste cu desavarsire in clasa politica.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata