Peste 150 de poliţiştii din judeţul Alba au acţionat, zilnic, asupra sigurantei publice

În minivacanţa prilejuită de trecerea în Noul An, peste 150 de poliţiştii din judeţul Alba au acţionat, zilnic, astfel încât nu au fost înregistrate evenimente cu impact asupra siguranţei publice. Au fost constatate 51 de infracţiuni şi 176 de abateri de natură contravenţională şi au fost reţinute 15 permise de conducere.

În perioada 31 decembrie 2019 – 3 ianuarie 2020, peste 150 de poliţişti au acţionat, zilnic, pe raza judeţul Alba, pentru prevenirea evenimentelor negative şi creşterea siguranţei rutiere. Aceştia au utilizat, în medie, 80 de autospeciale, zilnic, din care 12 dotate cu aparate de monitorizare a traficului şi înregistrare a vitezei de deplasare a vehiculelor.

Măsurile luate de poliţiştii au făcut ca cetăţenii să petreacă în linişte, atât în noaptea de revelion cât şi în primele două zile ale anului 2020.

În această perioadă, nu au fost înregistrate fapte de mare violenţă şi nici de tulburare a ordinii şi liniştii publice, iar manifestările publice organizate pentru sărbătorirea Noului An s-au desfăşurat într-un climat de siguranţă publică adecvat.

În ultimele 3 zile, poliţiştii din Alba au constatat 51 de infracţiuni şi au aplicat 176 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 48.136 lei, din care 52 pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică prevăzute de Legea 61/1991, 122 la O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, iar restul la alte acte normative.

Au fost reţinute 15 permise de conducere, din care 6 pentru conducere sub influenţa alcoolului.

În urma activităţilor de combatere a activităţilor de comercializare ilicită a articolelor pirotehnice, poliţiştii au constatat 6 infracţiuni de operaţiuni cu articole pirotehnice, efectuate fără drept.

Totodată, poliţiştii au luat măsuri preventive faţă de două persoane.

Exemple:
La data de 31 decembrie 2019, poliţiştii din Sebeş sprijiniţi de poliţiştii Serviciului pentru Acţiuni Speciale şi de poliţişti locali au efectuat o acţiune de combatere a comerţului ilegal cu articole pirotehnice într-o piaţă din municipiul Sebeş.

Cu această ocazie, poliţiştii au depistat 9 persoane, cu vârste cuprinse între 22 şi 32 de ani, toate din municipiul Sebeş, care deţineau sau ofereau spre comercializare, fără drept, articole pirotehnice de diferite categorii şi dimensiuni.

Asupra lor au fost găsite 6.170 de articole cu conţinut pirotehnic precum şi suma de 4.827 de lei, provenită din comercializarea acestui tip de articole.

Faţă de cele 9 persoane, poliţiştii continuă cercetările sunt aspectul săvârşirii infracţiunii de efectuare fără drept de operaţiuni cu articole pirotehnice, iar cele 6.170 de articole pirotehnice precum şi suma de 4.827 lei au fost confiscate.

– Tot marţi, 31 decembrie 2019, poliţiştii Secţiei 3 Poliţie Rurală Aiud au depistat, pe raza localităţii Vălişoara, comuna Livezile, doi tineri, de 22 şi 25 de ani, din judeţul Mureş, care aveau asupra lor 153 de articole pirotehnice.

Şi în acest caz a fost întocmit dosar penal, iar articolele pirotehnice au fost confiscate.

– A furat din locuinţă dar a fost prins de poliţişti
Poliţiştii Secţiei 4 Poliţie Rurală Ocna Mureş l-au reţinut pe un tânăr care este bănuit de furt. În noaptea dintre ani ar fi forţat uşa unei locuinţe din Noşlac şi ar fi furat 3.000 de euro.

La data de 1 ianuarie 2020, poliţiştii Secţiei 4 Poliţie Rurală Ocna Mureş l-au identificat de un tânăr de 20 de ani, din Ocna Mureş, ca persoană bănuită de săvârşirea unui furt din locuinţă, faptă în legătură cu care un cetăţean din comuna Noşlac a sesizat poliţia în dimineaţa aceleiaşi zile.

În sarcina tânărului s-a reţinut faptul că, în noaptea de 31 decembrie 2019/ 01 ianuarie 2020, ar fi pătruns, prin efracţie, într-o casă din comuna Noşlac şi ar fi sustras suma de 3.000 de euro, lăsată de către proprietar într-o noptieră.

Faţă de tânărul bănuit de furt, poliţiştii au luat măsura reţinerii, pentru o perioadă de 24 de ore, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, iar ulterior l-au prezentat procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud.

Urmează ca acesta să fie cercetat sub măsura preventivă a controlului judiciar.

– Reţinut de poliţiştii din Blaj
Poliţiştii din Blaj l-au reţinut pe un tânăr din Sâncel care este cercetat pentru furt şi lovire sau alte violenţe. În urma unor neînţelegeri cu un taximetrist, cu privire la numărul de persoane care au urcat în maşină, a sustras o sumă de banii, iar ulterior a devenit violent.

În seara zilei de 2 ianuarie 2020, poliţiştii din Blaj au fost sesizaţi de către un taximetrist din oraş, cu privire la faptul că ar fi fost victima unor infracţiuni.

În urma cercetărilor efectuate, poliţiştii au constatat că în seara zilei de 2 ianuarie, bărbatul ar fi efectuat o cursă din localitatea Iclod, la Blaj, transportând 4 persoane.

Conform înţelegerii cu cele 4 persoane, urma ca acestea să fie transportate înapoi la Iclod, doar că, pentru cursa de retur, s-au prezentat 6 persoane. În aceste condiţii, taximetristul ar fi refuzat să efectueze cursa şi ar fi intenţionat să restituie contravaloarea acesteia.

Unul dintre clienţi, un tânăr în vârstă de 21 de ani, din Iclod, comuna Sâncel, i-ar fi luat taximetristului, din mână, suma de 60 de lei iar ulterior ar fi devenit violent şi i-ar fi aplicat, acestuia din urmă, lovituri cu palma peste faţă.

Faţă de tânărul de 21 de ani, poliţiştii au luat măsura reţinerii, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi furt, iar în cursul zilei de azi, 3 ianuarie, îl vor prezenta în faţa procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale.

Cercetările sunt continuate.

– Mandat executat
La data de 31 decembrie 2019, poliţiştii Secţiei 9 Poliţie Rurală Câmpeni l-au identificat şi reţinut pe un bărbat de 59 de ani, din comuna Scărişoara, judeţul Alba, care este posesorul unui mandat de executare a pedepsei închisorii, emis de Judecătoria Câmpeni.

Bărbatul a fost condamnat la executarea unei pedepse privative de libertate de un an şi 4 luni închisoare, pentru infracţiuni silvice.

Bărbatul a fost depus în Penitenciarul Aiud, pentru executarea pedepsei.

– Infracţiuni rutiere
La data de 01 ianuarie 2020, în jurul orei 15.00, poliţiştii rutieri din Alba Iulia l-au depistat pe un bărbat de 56 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Carpenului din cartierul Pâclişa, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0.68 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În plus, poliţiştii au constatat că bărbatul nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Pe numele său a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducere fără permis şi conducere sub influenţa alcoolului.

– La data de 1 ianuarie 2020, în jurul orei 21,50, Poliţiştii Secţiei 7 Poliţiei Rurală Sebeş l-au depistat pe un bărbat de 45 de ani, din comuna Câlnic, în timp ce conducea un autoturism, pe raza localităţii Deal, având permisul de conducere anulat.

Mai mult, poliţiştii au constatat că bărbatul era sub influenţa băuturilor alcoolice, valoarea rezultată în urma testării cu aparatul etilotest fiind de 0,25 mg/l alcool pur in aerul expirat.

Faţă de acesta, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere cu permisul anulat.

– În seara zilei de 2 ianuarie 2020, poliţiştii rutieri din Câmpeni au intervenit pentru soluţionarea unui eveniment rutier produs pe DN 75, pe raza localităţii Bistra.

În jurul orei 21.45, şoferul unui autoturism a pătruns pe sensul opus de mers şi a intrat în coliziune cu un autoturism condus de un bărbat de 30 de ani, din comuna Lupşa.

Conducătorul auto vinovat de producerea accidentului şi-a continuat drumul, iar după aproximativ 150 de metri a abandonat autoturismul, pe un teren viran.

La scurt timp, poliţiştii l-au identificat pe bărbatul în vârstă de 37 de ani, la locuinţa sa, din comuna Bistra. În urma testării lui cu aparatul etilotest a rezultat valoarea de 0,31 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În urma accidentului, celălalt conducător auto a suferit leziuni corporale uşoare şi a fost transportat la spitalul din Câmpeni, fără a rămâne internat.

Faţă de bărbatul care a provocat accidentul, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea poliţiei.

Pentru ca întoarcerea din minivacanţa prilejuită de trecerea în Noul An să fie lipsită de evenimente neplăcute, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba vine în întâmpinarea conducătorilor auto cu câteva recomandări:
– Circulaţi cu viteză redusă îndeosebi pe sectoarele de drum în curbă şi în condiţii de vizibilitate scăzută, carosabil ud/umed, acoperit cu polei sau zăpadă;

– Păstraţi distanţă corespunzătoare între maşini;

– Nu depăşiţi în condiţii de vizibilitate scăzută, chiar dacă marcajul rutier vă permite această manevră;

– Asiguraţi-vă foarte bine înainte de a trece de pe o bandă pe alta;

– Folosiţi luminile de întâlnire pe tot parcursul deplasării, indiferent de oră şi categoria de drum pe care vă aflaţi;

– Nu frânaţi brusc;

– Nu conduceţi sub influenţa alcoolului, dar nici obosiţi;

– Acordaţi atenţie sporită pietonilor;

– În condiţiile unui trafic aglomerat, păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile;

– Respectaţi indicaţiile poliţiştilor care supraveghează şi dirijează traficul rutier.

De asemenea, nu uitaţi că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Sursa: Agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata