Peste 1,6 milioane de apartamente dotate cu centrale termice, la sfârşitul anului 2010

44

Numărul locuinţelor branşate la sistemul centralizat de încălzire era de 1,597 de milioane, la finalul lunii iulie 2010, iar al celor care dispuneau de centrale termice proprii era deja de peste 1,5 milioane.

‘Până la finele acestui an, numărul apartamentelor care sunt doate cu centrale termice murale va trece de 1,6 milioane, în timp ce numărul celor care vor rămâne branşate la sistemul centralizat de încălzire se va apropia de 1,5 milioane’, a declarat directorul de vânzări al Ariston Thermo România, Cătălin Drăguleanu.
Acesta a adăugat că în primele şapte luni ale anului 2010, 65.000 de locuinţe au fost dotate cu centrale termice murale, până la finele anului fiind posibil ca alte aproape 80.000 să fie prevăzute cu astfel de echipamente.

Conform sursei citate, Târgu Jiu, Baia Mare, Reşiţa sau Turda, sunt aproape complet debranşate de la sistemul centralizat de încălzire. Astfel, până la sfârşitul anului 2010, în Piteşti, Târgu Mureş, Miercurea Ciuc, Cluj Napoca şi Braşov, circa 60 la sută dintre locuinţe vor dispune de centrale termice murale, depăşind astfel ponderea celor branşate la sistemul centralizat de încălzire.

‘Debranşările sunt determinate de nesiguranţa Guvernului cu privire la acordarea de subvenţii pentru încălzire, la care se adaugă imposibilitatea autorităţilor locale de a susţine partea de subvenţie ce le revine, dar şi de ineficienţa sistemului centralizat de termoficare din România.
Astfel, pe măsură ce numărul clienţilor branşaţi scade, costul per locuinţă creşte, determinând tot mai mulţi români să opteze pentru centralele termice’, a adăugat Drăguleanu.

Costul unei centrale termice de apartament variază între 1.990 lei şi 2.700 lei, în funcţie de marcă, modelul şi puterea acesteia. ‘Recuperarea investiţiei este rapidă deoarece clienţii pot observa o scădere accentuată a costurilor în timpul iernii. Odată cu tăierea subvenţiilor tariful gigacaloriei va creşte cu până la sută la sută, situaţie în care amortizarea investiţiei este evidentă’, a explicat directorul de vânzări al companiei.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online