Peste 2.000 de copii până la un an au murit în 2009 în România

Peste 2.000 de copii, cu vârste cuprinse între 0 luni şi un an, au murit în România anul trecut, rata mortalităţii fiind îngrijorătoare după cum susţin specialiştii.

Şeful Secţiei de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Elias, prof. dr. Radu Vlădăreanu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că, în 2009, un număr de 2.250 de copii, cu vârste cuprinse între 0 luni şi un an, au murit, în ţara noastră, ceea ce a dus la o rată a mortalităţii de 10,1%, îngrijorătoare, după cum spune medicul, fiind cea mai mare din Europa.
Prof. dr. Radu Vlădăreanu a precizat că 30% din nou-născuţii, cu vârste cuprinse între zero luni şi un an, au ca şi cauză a morţii pneumonia şi virozele respiratorii, lucruri inacceptabile în alte ţări civilizate. De asemenea, potrivit medicului, o altă cauză de deces la nou-născuţi o reprezintă malformaţiile congenitale.

Potrivit datelor internaţionale, în fiecare minut, în lume, o femeie moare însărcinată şi anual 4 milioane de copii mor în primele 28 de zile de la naştere. La rândul său, preşedintele Societăţii Române de Obstetrică şi Ginecologie, Gabriel Bănceanu, a susţinut că România stă mult mai bine în clasamentul european, aproximativ la jumătatea acestuia, în ceea ce priveşte mortalitatea maternă, precizând că în cursul anului trecut au murit în timpul naşterii şi în perioada de lăuzie 31 de femei.

Cele mai multe dintre acestea (15) au decedat din cauza emboliilor pulmonare şi a emboliilor la creier. Gabriel Bănceanu a afirmat că, în lume, aproximativ 25% din decesele materne sunt provocate de sindromul hemoragic, care poate fi evitat în proporţie de 100% în ţările dezvoltate, unde nu mai poate fi considerat o cauză de deces.
Pe de altă parte, preşedintele Societăţii Române de Obstetrică şi Ginecologie a menţionat că în 2008, în România, existau aproximativ 2.500 de obstetricieni – ginecologi. „Mulţi fac rezidenţiatul la stat şi apoi umplu cabinetele private”, a susţinut Bănceanu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata