Peste 300 milioane de lei pentru proiecte de producere a energiilor verzi

Administratia Fondului de Mediu (AFM), prin intermediul Ministerului Mediului, demareaza, incepând de luni, 9 noiembrie 2009 pâna pe 27 noiembrie 2009, sesiunea de inscriere a proiectelor in Programul privind producerea energiei din surse regenerabile: eoliana, geotermala, solara, biomasa si hidro.

Fondurile alocate acestei etape a programului sunt de aproximativ 305 milioane de lei, bani care provin din taxa de poluare auto. Programul se adreseaza societatilor comerciale ce vor sa obtina finantare nerambursabila pentru producerea de energie din resurse regenerabile, care trebuie sa trimita dosarele de proiecte pe adresa AFM.

Potrivit Ghidului de finantare, publicat in Monitorul Oficial, adoptat prin Ordinul nr. 1342/15.10.2009 al ministrului interimar al Mediului, Elena Udrea, obiectivul Programului il reprezinta finantarea nerambursabila din Fondul pentru mediu a proiectelor care vizeaza producerea energiei din surse regenerabile: eoliana, geotermala, solara, biomasa / biogaz / gaz de depozit, hidro.

Scopul Programului il constituie valorificarea resurselor regenerabile de energie (solare, eoliene, hidroenergetice, geotermale, biomasa, biogazul, gazele rezultate din fermentarea deseurilor / namolurilor din statiile de epurare, pentru producerea de energie electrica si/sau termica), imbunatatirea calitatii mediului inconjurator, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, utilizarea rationala si eficienta a resurselor energetice primare si conservarea si protejarea ecosistemelor.

Programul poate fi derulat anual, in limita fondurilor prevazute cu aceasta destinatie prin bugetul anual de venituri si cheltuieli al AFM si al Fondului pentru mediu, aprobat prin hotarâre de Guvern.

Conform Ghidului, finantarea se acorda in cuantum de maximum 50% din valoarea totala eligibila a proiectului, pentru intreg teritoriul României, cu exceptia cazului in care beneficiarul are sediul social/punctul de lucru la care se implementeaza proiectul in Regiunea Bucuresti – Ilfov, unde finantarea se acorda in cuantum de maximum 40% din valoarea totala eligibila a proiectului si fara a se depasi suma maxima care poate fi acordata unui beneficiar, in cadrul sesiunii de finantare, respectiv 30 milioane lei. Plafoanele stabilite se aplica la suma totala finantata, iar capacitatea de productie a unitatii energetice nu trebuie sa depaseasca 10 MW.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata