Peste 50 de trilioane de dolari – pierderile sectorului financiar mondial

 
Activele financiare la nivel mondial ar fi pierdut din valoare „peste 50 trilioane de dolari”, un colaps echivalent cu productia economica mondiala pe un an, potrivit unui raport al Bancii Asiatice de Dezvoltare (ADB), dat publicitatii luni si citat de ziarul american The Washington Times.
Declinul „uluitor” reflecta pierderile Bursei, reducerile valorii contabile a activelor (write downs) privind bondurile si valutele    care pierd teren in raport cu dolarul,  in conditiile  in care investitorii sunt angajati intr-o „cursa surprinzatoare” spre dolar in cautarea unei valute sigure, se spune in raportul ADB.
 
Raportul  a  atribuit  „geneza”  crizei  financiare  globale  dezechilibrelor  crescânde  dintre principalele economii din lume. El a acuzat SUA de faptul ca a inceput „o betie a consumului si un deficit fiscal crescând”, fara a dispune de resursele interne pentru a finanta explozia cererii. Drept rezultat , deficitul comercial al SUA a crescut vertiginos.
Deficitele comerciale ale SUA au fost finantate de tarile exportatoare de petrol, de   China, Japonia si, intr-o masura mai mica, de tari europene si din America Latina.
 
„Aceste dezechilibre au crescut rapid, dar pietele nu au raspuns semnificativ inainte de 2007”, se spune in raport. Atunci când pietele au raspuns in cele din urma, au facut -o cu o „razbunare” care nu a lasat pe nimeni neprejudiciat.
Economiile  asiatice  si latino-americane  au  suferit  efectele  crizei financiare,  chiar  daca investitorii au cumparat putine dintre ipotecile subprime securizate al caror colaps a precipitat criza din vara lui 2007.
 
Activele financiare din America Latina au suferit pierderi de peste 2 trilioane de dolari anul trecut, dintre care 1,3 trilioane de dolari au fost pierderi bursiere. Tarile in curs de dezvoltare din Asia si noile economii industrializate precum Hong Kong, Taiwan, Coreea de Sud si Singapore au suferit cumulat pierderi financiare de aproximativ 10 trilioane de dolari, in 2008, dintre care peste 7 trilioane de dolari pierderi bursiere.
Perceptia potrivit careia tarile in curs de dezvoltare din Asia si America Latina „au rupt legaturile cu economiile mai mari a fost dureros infirmata de evenimentele dure din ultimele 18 luni”, se spune in raport.
 
Economiile din Europa de Est si Rusia o duc si mai rau. Asa -numita teorie a „decuplarii” a primit o lovitura fatala.
Pietele financiare mondiale au fost afectate de „cel mai violent soc” de la Marea Depresiune incoace, se mai arata in raport, iar economia globala a cunoscut, drept consecinta, o decelerare rapida. SUA, Europa si Japonia sunt deja impotmolite  in recesiuni profunde  iar cresterea in majoritatea economiilor emergente s-a incetinit puternic anul trecut. Economistii se asteapta ca anul acesta sa fie considerabil mai rau.
 
O noua analiza a Bancii Mondiale concluzioneaza ca volumul comertului mondial in 2009 va scadea pentru prima data din 1982 incoace si va suferi cel mai mare declin dintr -o perioada de 80 de ani.
„PIB-ul global se va reduce anul acesta pentru prima data de la cel de-al doilea razboi mondial incoace, in conditiile in care cresterea va fi cu cel putin 5% sub potential”, se spune in raportul Bancii Mondiale de duminica.
China, cel mai mare exportator din rândul economiilor emergente, „a asistat la disparitia a 20 de  milioane  de  locuri  de  munca”,  a  afirmat  Virendra  Singh,  economist  pentru  Moody's Economy.com. „India a raportat pierderea a 3 milioane de locuri de munca  din cauza reducerii exporturilor”.
 
„Institute of International Finance” a dezvaluit recent ca fluxurile de capital privat net spre pietele emergente s-au redus cu 50% anul trecut, la sub 500 de miliarde de dolari. Aceste fluxuri vor scadea la  165 miliiarde de dolari anul acesta, estimeaza think tank-ul de  la Washington. Banca Mondiala se asteapta ca 98 de tari in curs de dezvoltare sa se confrunte cu un decalaj de finantare cumulativ intre 270 de miliarde de dolari si 700 de miliarde de dolari anul acesta.
 
Atât ADB cât si Banca Mondiala se asteapta ca banii expediati acasa de imigrantii care muncesc in tari bogate sa se reduca puternic anul acesta, inrautatind declinul economic in tarile in curs de dezvoltare.
„Aceasta  criza  globala  are  nevoie  de  o  solutie  globala  iar  prevenirea  unei catastrofe economice in tarile in curs de dezvoltare este importanta pentru eforturile globale de a depasi criza”, a declarat presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick.
„Avem nevoie de investitii in servicii de garantie, infrastructura si companii micii si mijlocii pentru crearea de locuri de munca si evitarea revoltelor sociale si politice”, a mai spus el.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata