Peste 62% dintre români ar opta pentru asigurarea facultativă a locuinţei

Mai mult de jumătate dintre români (62,8 la sută) sunt dispuşi să încheie o poliţă de asigurare facultativă a locuinţei, după ce Guvernul a aprobat introducerea asigurărilor obligatorii pentru case, relevă un sondaj online realizat de către portalul specializat www.asigurarealocuintelor.ro.

La întrebarea ‘Odată cu introducerea poliţei de asigurare obligatorie a locuinţei, veţi opta şi pentru o asigurare facultativă?’, au răspuns, în perioada 1 octombrie 2009 – 15 iulie 2010, peste 5.200 de persoane.

Din acest total, 62,8 la sută s-au declarat în favoarea achiziţionării unei poliţe de asigurare facultativă a locuinţei, în timp ce 34,36 la sută nu agreează această metodă de acoperire a pagubelor.

În acelaşi timp, 2,74 la sută dintre cei chestionaţi au declarat că nu sunt interesaţi de asigurarea locuinţei.

‘Rezultatul acestui sondaj transmite un mesaj îmbucurător. Din ce în ce mai mulţi români se informează şi înţeleg de ce produse de asigurare au nevoie pentru a-şi proteja căminul. Introducerea asigurării obligatorii a locuinţei este un pas foarte important în acest sens, dar nu suficient’, a declarat Alexandru Ciuncan, coordonatorul campaniei de informare cu privire la conceptul de asigurare, demarată de către Media XPrimm.

În data de 15 iulie, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a lansat sistemul de emitere a poliţelor obligatorii de asigurare a locuinţelor, la opt ani de la emiterea primului proiect de lege cu privire la asigurarea obligatorie a locuinţelor, în 2002.

Sistemul informatic a devenit funcţional şi poate fi utilizat pentru emiterea electronică a poliţelor de către toate cele 13 companii de asigurări care fac parte din acţionariatul PAID – ABC, ARDAF, Astra, Carpatica, Certasig, City Insurance, Credit Europe, Euroins, Generali, Grawe, Groupama, Platinum şi Uniqa.

Potrivit preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Angela Toncescu, sumele pe care cei asiguraţi le vor primi vor putea fi folosite pentru reparaţii la locuinţele afectate sau reconstrucţia acestora, acolo unde va fi cazul.

‘(…) pentru o protecţie corespunzătoare, această poliţă obligatorie ar trebui suplimentată cu una facultativă, care poate acoperi diferenţa dintre cei 10.000 sau 20.000 de euro şi valoarea reală a unei locuinţe (…)’, a precizat Toncescu.

Prima obligatorie este de 20 euro în cazul locuinţelor tip A (care au structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic) şi de 10 euro în cazul locuinţelor tip B (cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic).

Suma maximă asigurată este de 20.000 euro pentru locuinţele de tip A şi de 10.000 euro pentru cele de tip B. Din numărul total estimat de 8,5 milioane proprietăţi cu destinaţia de locuinţă, 65 la sută sunt de tip A, iar restul de tip B.

Proiectul legii privind asigurarea obligatorie a fost aprobat de Guvern în august 2007, iar legea a fost aprobată de Parlament un an mai târziu, în luna noiembrie. PAID a fost înfiinţat în noiembrie 2009.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata