Peste 86% dintre români ar pleca la muncă în străinătate dacă ar avea ocazia

30

Peste 86% dintre români ar pleca la muncă în străinătate dacă ar avea ocazia, se arată într-un comunicat remis de site-ul de recrutare Myjob. Astfel, dintre cei peste 5.000 de români intervievaţi online de site-ul de recrutare Myjob, 86,82% declară ca ar pleca peste hotare.

În proporţie de 43,94 la sută, participanţii la sondaj afirmă că ar părăsi Romania în favoarea unui job pentru calificarea lor în străinătate. Aproximativ un sfert dintre respondenţi (25,36 la sută) ar pleca în altă ţară în orice moment, doar pentru că, spun ei, sunt salarii mai mari şi condiţii mai bune, în timp ce 17,11 la sută şi-ar chema şi partenerul de viaţă după ce se instalează peste hotare.

Puţin peste 10 procente (10,27 la sută) dintre cei chestionaţi nu doresc să plece în străinătate cât timp familia lor se află în România. Doar 3,32 la sută dintre românii participanţi la sondaj afirmă că România merge într-o direcţie bună şi nu vor să părăsească ţara. Sondajul Myjob a fost realizat online la nivel naţional în perioada 7-31 iulie 2010, pe un eşantion reprezentativ de 5.160 de respondenţi.

În proporţie de 47,68 la sută, bărbaţii ar pleca oricând în străinătate pentru un job care le respectă calificarea, faţă de doar 38 de procente în cazul femeilor intervievate. De altfel, femeile sunt mai reticente în ceea ce priveşte plecarea în străinătate fără familie, procentul celor pentru care acesta este un factor decisiv fiind dublu faţă de cel al bărbaţilor (14,53 la sută, respectiv 7,6 la sută).

Cei peste 55 de ani sunt dispuşi să plece peste hotare în proporţie de 70,27 la sută, dacă ar găsi un loc de muncă adecvat. Acest segment de vârstă numară şi cei mai dezamăgiţi respondenţi – doar 2,7 procente cred că România se îndreaptă în direcţia corectă.
O treime dintre participanţii la sondajul Myjob sunt din Bucureşti, iar cei mai dornici de ducă sunt respondenţii din Caraş-Severin – niciunul dintre cei chestionaţi nu vrea să rămână în ţară.

Urmează arădenii – doar 2,78 la sută dintre aceştia ar mai sta în România pentru că au familie aici, însă niciunul nu crede că ţara noastră merge într-o direcţie bună. De acord sunt şi cei din judeţele Moldovei – Suceava, Neamţ, Vrancea, Bacău, Iaşi şi Galaţi, însă şi mureşenii sau bihorenii. Procentele cele mai ridicate (peste 60 la sută) în ceea ce priveşte plecarea la un job potrivit calificării îl au Sălajul şi Satu Mare, urmate de Alba, Brăila şi Bacău.