Peste două treimi dintre români consideră că trebuie pedepsiţi cei care l-au condamnat pe Ceauşescu

Peste două treimi dintre români consideră că fostul dictator Nicolae Ceauşescu nu merita să fie executat, iar cei care l-au condamnat la moarte ar trebui pedepsiţi, relevă un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), transmis luni (26 iulie 2010).

Astfel, 71% dintre respondenţi consideră că Nicolae Ceauşescu „nu şi-a meritat soarta”, în timp ce 23% au răspuns că dictatorul şi-a meritat soarta, 5% – nu ştiu, iar 2% – nu răspund. Întrebaţi dacă „cei care l-au condamnat la moarte pe Ceauşescu ar trebui pedepsiţi”, 68% dintre participanţii la sondaj au răspuns afirmativ, 23% au spus că „nu”, 8% – nu ştiu, 1% – nu răspund.

Pe categorii de vârstă, tinerii între 18 şi 35 de ani şi persoanele între 51 şi 60 de ani s-au declarat, în proporţii de peste 70%, pentru pedepsirea celor care l-au condamnat la moarte pe Ceauşescu, relevă sondajul IRES. De asemenea, 80% dintre cei chestionaţi au declarat că nu cred că Ceauşescu a avut parte de un proces corect, 11% au spus că da, iar 9% – nu ştiu.

84% dintre intervievaţi au răspuns negativ şi la întrebarea „dacă aţi fi făcut parte din completul de judecată care i-a condamnat pe soţii Ceauşescu la moarte, aţi fi votat pentru condamnarea la moarte?”, în timp ce 13% au spus că da, 2% – nu ştiu, iar 1% – nu răspund. La această întrebare, persoanele de peste 65 de ani au răspuns negativ în proporţie de 91,3%.

Marea majoritate a persoanelor intervievate (87%) a auzit de recenta dezhumare a soţilor Ceauşescu, însă 12% nu. Din cei care au auzit, 87% susţin că au aflat de la televizor, 4% de la radio, 3% din ziare, 3% mass-media, 2% – de la membri ai familiei sau cunoscuţi, iar 1% de pe internet.

Mai mult de jumătate dintre intervievaţi (59%) nu se îndoiesc de faptul că soţii Ceauşescu au fost înmormântaţi în cimitirul Ghencea, 26% se îndoiesc, 13% – nu ştiu, iar 2% – nu răspund. Sondajul a fost realizat în perioada 21 – 23 iulie, pe un eşantion de 1.460 de persoane de 18 ani şi peste. Eroarea maximă tolerată este de plus/minus 2,7%.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata