Peste o treime dintre companii oferă prime angajaţilor, indiferent de performanţă

Peste o treime dintre companiile din România oferă prime independente de performanța angajatului sau a companiei cu ocazia diferitelor evenimente sau ocazii, se arată în ediția din acest an a studiului salarial și de beneficii PayWell România, realizat de PwC.

„38% dintre companiile din România oferă prime fixe tuturor angajaților cu ocazia diferitelor evenimente sau ocazii (de exemplu, Sărbătorile de iarnă, Paște sau vacanță). Aceste prime sunt oferite fie sub forma unor sume fixe (care variază între 500 și 1.500 de lei, în funcție de angajator și industrie), fie sub forma unui anumit procent din salariul lunar (în cazul celui de al 13-lea salariu sau al primei de vacanță)”, se arată în documentul remis, joi.

Potrivit acestuia, bonusul de performanță este un stimulent frecvent utilizat de companii, mai ales pentru angajații din eșaloanele de management. Nivelul bonusurilor de performanță depinde de categoria de personal și variază de la unul la patru salarii lunare. Pentru ultimul an, companiile nu au raportat diferențe semnificative între nivelul planificat și cel plătit al bonusurilor legate de performanță.

În ceea ce privește beneficiile extra-salariale, tichetele de masă, abonamentele la clinicile medicale private și activitățile de socializare (de exemplu petreceri sau team building-uri organizate de companii) sunt cele mai frecvente beneficii utilizate, fiind în continuare oferite de mai mult de jumătate dintre companiile participante la studiu. Unul dintre motivele pentru care companiile acordă astfel de beneficii este faptul că sunt ușor cuantificabile în bani, iar valoarea lor este ușor de perceput de către angajați”, explică PwC.

Studiul salarial și de beneficii PayWell România 2015 analizează nivelurile salariale și politicile de remunerare a 112 de companii din șapte sectoare economice diferite (industria agro-chimică, sectorul bancar, industria bunurilor de larg consum, sectorul de retail, industria leasingului, sectorul farmaceutic și cel al producției industriale). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata