Piaţa birourilor a cunoscut o scădere la nivel european, inclusiv în România

15

Piata birourilor din România a cunoscut un declin in al treilea trimestru din 2009, in aceeasi tendinta cu valorile inregistrate la nivel european, releva datele unui studiu intocmit de compania BNP Paribas Real Estate.

Potrivit sursei citate, toate pietele europene au cunoscut scaderi dupa primele 9 luni ale anului in curs, comparativ cu 2008, pe fondul unei cresteri semnificative a somajului. Comparativ cu celelalte capitale din Europa, in Bucuresti relocarile au reprezentat principala sursa a cererii active, aceasta fiind generata de companiile mici si medii din domenii, precum: consultanta, servicii media si sectorul financiar.

Cel mai activ segment al pietei inchirierilor de birouri a fost zona centrala, unde sunt amplasate 45% dintre spatiile ocupate, urmata de zona de nord a orasului, unde s-a inchiriat 40% din suprafata totala inchiriabila. La nivel european, fata de primele doua trimestre din 2009, suprafata de birouri ocupata a continuat sa scada in 15 dintre cele 24 orase analizate.

Exceptiile au fost Roma, Amsterdam, Milano si zona centrala a Londrei, unde suprafata ocupata a crescut, pe fondul dezvoltarii sectorului financiar. Studiul BNP Paribas Real Estate arata ca in Madrid suprafata inchiriata a atins cel mai scazut nivel din anul 2000 pâna in prezent.

De asemenea, la Milano, dupa cel mai scazut nivel inregistrat in primul trimestru al anului, când au fost inchiriati numai 36.000 mp, activitatea de pe piata birourilor a revenit la un ritm mai alert, datorita câtorva tranzactii cu suprafete de mari dimensiuni, realizate la periferia orasului.

În Germania, cel mai afectat oras a fost Frankfurt, acesta mentinându-se sub valorile consemnate in Berlin pentru al doilea trimestru consecutiv, desi sectorul financiar a fost foarte activ pe piata, se noteaza in analiza citata.
Cât priveste chiriile pentru birourile de clasa A, valoarea acestora a fost stabila, in special in Londra si Paris, in timp ce la Madrid a fost inregistrata cea mai mare scadere, rata de neocupare ajungând la 12,5%, comparativ cu anul 2008, când aceasta era 8%.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata