Piaţa evenimentelor corporate creşte cu aproape 20% pe an (studiu)

Piaţa evenimentelor corporate din România înregistrează anual o creştere de aproximativ 20%, companiile din domeniile farmaceutic, agricultură, IT, FMCG şi auto fiind principalii organizatori de astfel de evenimente, relevă un studiu realizat de o companie specializată în turismul de business.

Dacă până acum 10 ani firmele organizau exclusiv sau în principal evenimente în ţară, în prezent, datorită multitudinii de zboruri low-cost, optează din ce în ce mai mult pentru evenimente externe – atât întâlniri de afaceri, cât şi proiecte de tip incentive, Roma, Londra, Paris, Amsterdam şi Berlin numărându-se printre destinaţiile favorite, arată studiul citat.

„Putem remarca o creştere susţinută pe segmentul IT, care se explică atât prin dezvoltarea spectaculoasă a acestei industrii în România, cât şi prin profilul angajaţilor IT, care sunt tineri, inteligenţi, sofisticaţi şi demanding”, a declarat Antonio Niţu, directorul general al Aerotravel.

Potrivit studiului, în urmă cu 10 ani, România era în plină criză economică, iar linia de buget corespunzătoare evenimentelor corporate a fost una dintre cele mai afectate, în condiţiile în care companiile căutau soluţii financiare pentru menţinerea unui capital de lucru suficient pentru a-şi putea susţine activitatea de bază. Totuşi, deşi piaţa se contractase puternic, companiile din pharma şi FMCG găseau, chiar şi în acele condiţii, resurse pentru evenimente, deoarece motorul acestora este o forţă de vânzări nu doar foarte mare, ci şi foarte bine instruită şi motivată, se arată în studiul citat.

Acum 10 ani, pretenţiile companiilor nu erau foarte mari în materie de organizare de evenimente, majoritatea mulţumindu-se cu pachete simple, care includeau cazare, transport, transferuri şi masă. Pe atunci, România putea fi considerată o piaţă emergentă şi din punct de vedere al evenimentelor corporate.

„Imaginaţi-vă un eveniment la care 40 de autocare au transportat mii de persoane, străbătând peste 2.000 de kilometri în 48 de ore”, a arătat directorul companiei.

Potrivit sursei citate, Aerotravel derulează săptămânal chiar şi 30 de evenimente, fără cele aflate în pregătire.

„Astăzi, proiectele M.I.C.E. (Meetings, Incentives, Conferences and Events – n. r.) inedite sunt mai bine primite de clienţii corporate, deoarece au realizat că mentalitatea şi aşteptările celor cărora li se adresează s-au schimbat. Aceştia cer de la un eveniment nu doar eficienţă, adică bifarea obiectivelor de marketing sau HR, ci şi transferarea uneia dintre cele mai importante promisiuni ale social media către utilizatorul final: entertainment”, susţin realizatorii studiului.

În prezent, companiile cer concepte out-of-the-box pentru proiectele de tip incentive şi au nevoie de o veritabilă desfăşurare de capacităţi logistice pentru a organiza cele mai mari evenimente anuale, fie că sunt conferinţe de vânzări sau teambuilding-uri.

Capitalele europene se află într-o permanentă competiţie pentru a se menţine în top destinaţii pentru evenimentele corporate, Roma, Londra, Paris, Amsterdam şi Berlin fiind printre cele mai căutate în acest scop. Europa este preferată nu doar datorită accesibilităţii, ci şi pentru că este foarte ofertantă atât din punct de vedere al facilităţilor, cât şi al conceptelor de evenimente.

În ceea ce priveşte România, există, în continuare, „destinaţii clasice” pentru evenimente de amploare, atât datorită proximităţii de sediile companiilor, cât şi serviciilor turistice disponibile: Bucureşti, Valea Prahovei, Sibiu şi Cluj-Napoca. Acestea sunt completate de destinaţii care urmează harta dezvoltării economice a României (Timişoara şi Iaşi), precum şi potenţialul redescoperit sau în curs de reconstruire prin investiţii semnificative în facilităţi de cazare şi evenimente corporate în Bucovina sau Delta Dunării.

„Companiile de transport aerian low-cost au constituit un factor important în redesenarea hărţii destinaţiilor M.I.C.E. Astfel, după apariţia companiilor aeriene low-cost, destinaţiile europene, în special capitalele, au devenit mult mai accesibile pentru organizarea de evenimente, conferinţe sau team building-uri. Numărul zborurilor pe fiecare destinaţie a crescut, în timp ce tarifele au scăzut datorită concurenţei dintre companiile aeriene low-cost, astfel că, în prezent, clientul corporate are la dispoziţie o varietate foarte mare de destinaţii externe şi tarife atractive, care se încadrează în bugetul de evenimente al companiei”, arată studiul citat.

Dacă până acum 10 ani, firmele de pe piaţa românească organizau exclusiv sau în principal evenimente în ţară, în prezent optează din ce în ce mai mult pentru evenimente externe, atât întâlniri de afaceri, cât şi proiecte de tip incentive. Din totalul firmelor care organizează evenimente corporate, 40% sunt firme autohtone, cu capital românesc, în timp ce 60% sunt companii cu acţionariat străin.

În funcţie de mediul economic, Aerotravel îşi setează în fiecare an o creştere de 15% – 20% pentru evenimentele corporate. În primele zece luni din acest an, compania a depăşit 700 de evenimente organizate, iar cel mai mare dintre ele a avut peste 1.000 de participanţi din FMCG şi s-a desfăşurat în Bucureşti, în mai multe locaţii.

Fondat în toamna anului 1997, Aerotravel a devenit una dintre cele mai puternice agenţii de turism din România, care oferă atât companiilor, cât şi turiştilor individuali un portofoliu complet de produse şi servicii. Compania este unic reprezentant în România al Travel Leaders, cea mai mare reţea de agenţii din SUA.

Sursa: agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata