PIB-ul României a scăzut cu 7,2% în 2009

Produsul Intern Brut al României a scăzut în 2009 cu 7,2 la sută comparativ cu anul 2008, conform primelor estimări publicate vineri (12 februarie 2010) de Institutul Naţional de Statistică (INS).

PIB în trimestrul IV 2009 a fost, în termeni reali, mai mic cu 1,5 la sută comparativ cu trimestrul III 2009 (date ajustate sezonier). Faţă de acelaşi trimestru din anul 2008, PIB (serie brută) a înregistrat o scădere cu 6,6 la sută. În varianta finală a prognozei de toamnă, Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a estimat pentru 2009 o scădere economică pentru România de 7,7 la sută, anticipând pentru 2010 o creştere de 0,5 la sută.

Potrivit premierului Emil Boc, România va înregistra în continuare scădere economică în primele două trimestre din 2010, dar va recupera în ultimele două trimestre şi va încheia anul pe plus. ‘Sperăm să ajungem la o creştere economică de 1,3 la sută la sfârşitul anului’, a spus recent primul ministru, care a apreciat că nivelul creşterii economice poate depăşi aşteptările în funcţie de evoluţia economiei globale.

În opinia şefului Executivului, 2010 va fi un an cu o creştere economică încă foarte mică, departe de creşterea economică din anii anteriori, dar care va pregăti o viitoare relansare economică. Reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional, Mihai Tănăsescu, a estimat că România va înregistra o creştere economică de 1,3 – 1,5 la sută în 2010, o accelerare a creşterii în 2011, pentru ca în 2012 să înregistreze o creştere de 5 – 6 la sută.

Potrivit economistului Giovanni Ravasio, fost consilier pe probleme economice al Guvernului României în perioada 2001-2008, consideră că creşterea economică a României ar putea depăşi nivelul de trei la sută în 2010.
Aşa cum economia românească a crescut şi, respectiv, s-a contractat odată cu economia europeană, România va fi luată de acest val pozitiv care se manifestă în Europa, iar creşterea economică prognozată de autorităţile române poate fi depăşită, a declarat, la rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, subliniind că sunt semne că economiile europene se refac şi speră ca estimarea economistului italian pentru România să se împlinească.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata