PIB-ul României ar putea intra în teritoriu negativ în 2010

Valoarea Produsului Intern Brut (PIB) al României ar putea să intre în teritoriu negativ, în termeni reali, în trimestrul 3 din 2010, din cauza tăierilor importante a cheltuielilor publice conform programului de austeritate aprobat şi a creşterii TVA, se arată în Raportul trimestrial privind indicele macro-economic, publicat marţi (17 august 2010) de către Banca Comercială a României (BCR).

‘Totuşi, măsurile de austeritate ar putea fi absorbite destul de rapid de economia românească şi ne-am putea aştepta la un avans gradual al PIB-ului trimestrial în termeni ajustaţi sezonier, începând din ultimul trimestru al acestui an.
Deşi incertitudinile sunt mari, ceea ce ne face să ne menţinem prognoza de scădere economică la 3 la sută în acest an, admitem că sunt şanse destul de mari ca performanţa economică de ansamblu în 2010 să fie uşor mai bună’, potrivit Raportului.

Pe baza acestei estimări, Lucian Anghel, economist şef al BCR, a menţionat că măsurile de austeritate luate de Guvern au fost necesare, deşi al treilea trimestru din 2010 a fost sacrificat.
‘Măsurile luate de către Guvern au fost necesare, chiar dacă se sacrifică trimestrul trei din acest an. Cel mai devreme, vom putea vedea o creştere economică în trimestrul al patrulea din 2010, după creşterea din trimestrul II, de 0,3 la sută’, a subliniat Anghel.

Acesta a adăugat că indicatorii macro-economici se îmbunătăţesc, iar România poate reveni pe o creştere economică în 2011, mai cu seamă în partea a doua a anului. Conform celor mai noi date ajustate sezonier, transmise de Institutul Naţional de Statistică (INS), PIB-ul României a crescut cu 0,3 la sută faţă de trimestrul anterior, în timp ce la nivel anual, creşterea a rămas negativă, de -0,5 la sută.
BCR a prezentat, marţi, într-o conferinţă de presă, Raportul Macroeconomic – România – ‘Momentul adevărului’, întocmit de către colectivul instituţiei bancare, secţia Cercetare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata