PICCJ anunță, oficial, dosarul lui Negulescu: Ar fi trimis în judecată un magistrat nevinovat

Parchetul General anunță, oficial, că Mircea Negulescu și Alfred Savu, care au activat la DNA Ploiești, au fost puși sub învinuire pentru că au trimis în judecată o judecătoare pentru abuz în serviciu și luare de mită, deși ar fi știut că magistratul este nevinovat.

Procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un procuror, precum și față de un fost procuror, (Alfred Savu, respectiv Mircea Negulescu) pentru cercetare abuzivă și represiune nedreaptă.

„În fapt, în calitate de procurori de caz într-un dosar înregistrat în anul 2016 la D.N.A. – Serviciul teritorial Ploiești ar fi ticluit probe nereale, prin construirea unui scenariu mincinos, respectiv obținerea de denunțuri de la două persoane care se aflau în stare de arest preventiv în alt dosar al DNA – Serviciul teritorial Ploiești pe care îl instrumentau, denunțuri în urma cărora celor două persoane li s-ar fi înlocuit măsura arestului preventiv cu măsura preventivă a controlului judiciar, și ar fi consemnat declarații ale unor martori prin exercitarea de presiuni și amenințări asupra acestora”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Potrivit sursei citate, cei doi ar fi indus ideea că un judecător a primit cu titlu de mită o haină de blană, deși, încă de la momentul sesizării ar fi existat dubii atât cu privire la obiectul mitei, cât și cu privire la realitatea faptei.

Potrivit unor surse, este vorba despre judecătoarea Ruxandra Popescu. În 2019, judecătoarea a fost achitată.

Contrar probelor din dosar, au fost întocmite referatele pentru perchezițiile domiciliare, pentru arestul preventiv pe numele judecătorului, „scenariu de natură a dovedi existenta infracțiunilor reținute în sarcina judecătorului, în scopul acuzării pe nedrept de săvârșirea unor asemenea fapte”.

„Totodată, cei doi suspecți au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale prin ordonanță și trimiterea în judecată prin rechizitoriu a magistratului judecător, pentru infracțiunile de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, (…) și infracțiunea de luare de mită (…), deși ar fi cunoscut că judecătorul este nevinovat”, mai arată sursa citată.

Acesta nu este singurul dosar de la SIIJ în care cei doi procurori sunt implicați. Aceștia mai sunt cercetați pentru grup infracțional organizat alături de fostul șef DNA Ploiești, Lucian Onea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata