Piedone poate candida deoarece nu e condamnat definitiv şi doar comunitatea îl poate sancţiona la vot

Cristian Popescu-Piedone are dreptul să candideze pentru un nou mandat de primar, deoarece nu este condamnat definitiv în instanţă în dosarul Colectiv şi doar comunitatea îl poate sancţiona prin vot, susţine un magistrat de la Judecătoria sectorului 4.

Judecătoria sectorului 4 a dat publicităţii luni motivele pentru care a respins contestaţiile depuse de zece supravieţuitori şi rude ale celor decedaţi în incendiul de la Colectiv — Victor Dobre, Gabriel Alexandru Popescu, Mariana Oprea, Zambra Iosipescu, Mircea Nicolae, Izabell Luminiţa Georgescu, Gabriel Sorin Lazăr, Cezar Mario Marin, Cezar Victor Năstase şi Nicu Bogdan Domniţanu — împotriva candidaturii lui Piedone la funcţia de primar.

În esenţă, supravieţuitorii au arătat, în sala de judecată, că Piedone este urmărit penal în dosarul instrumentat de DNA şi se află în conflict de interese cu funcţia de primar, iar candidatura sa este o ofensă la adresa persoanelor care au avut de suferit în urma incendiului din clubul Colectiv.

Judecătorul susţine însă că el poate examina doar condiţiile obiective prevăzute de Legea 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi nu aspectele subiective care ţin de moralitatea sau oportunitatea candidaturii unei persoane.

„În lipsa unei hotărâri definitive de condamnare, fiecare persoană (inclusiv candidaţii la funcţiile publice) beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, conform art. 23 alin. 11 din Constituţia României. Instanţa subliniază, ca urmare a depunerii cazierului judiciar, că intimatul (Piedone, n.r.) nu a fost condamnat prin hotărâre judecătorească pentru faptele evocate de petenţi şi este considerat nevinovat până la proba contrară, neavând obligaţia de a-şi dovedi nevinovăţia, întrucât aceasta este prezumată de lege. În această procedură electorală, cetăţenii cu drept de vot sunt cei care decid, în urma voturile exprimate în mod legal, asupra oportunităţii unei candidaturi stabilite anterior ca fiind formal legală de către autorităţile abilitate, respectiv organismele electorale şi instanţele de judecată. Instanţa subliniază că legea nu prevede drept condiţie de admisibilitate a candidaturii buna reputaţie a candidatului şi nici nu ar putea stipula o asemenea condiţie, întrucât, într-un stat democratic, fiecare cetăţean cu drept de vot poate, conform aprecierii sale subiective, să voteze un anumit candidat sau să se abţină de la a-l vota”, se arată în motivarea instanţei.

În opinia judecătorului, a lăsa o apreciere de ordin subiectiv — buna reputaţie a candidatului — la latitudinea unui număr restrâns de persoane (membrii biroului electoral, judecători etc.), cu consecinţa împiedicării unei persoane, care îndeplineşte formal condiţiile legale, să candideze, ar contraveni principiului democratic că fiecare persoană este liberă să voteze un reprezentant al comunităţii sale, în funcţie de aprecierea subiectivă a fiecărui votant şi de convingerile sale politice, indiferent de indignarea provocată de această candidatură unui grup şi indiferent de numărul acestora.

„Cu alte cuvinte, în absenţa unor motive expres prevăzute de lege care să împiedice intimatul (Piedone, n.r.) să-şi depună candidatura, comunitatea al cărui reprezentant intenţionează să fie acesta este singura în măsură să sancţioneze sau să răsplătească parcursul profesional şi personal al candidatului, prin votul majorităţii membrilor săi”, se mai arată în motivare.

Unul dintre supravieţuitorii de la Colectiv, Victor Adrian Dobre, a declarat, în sala de judecată, că a fost profund afectat atât emoţional, cât şi fizic şi psihic de candidatura lui Piedone, „în condiţiile în care acesta i-a demonstrat în seara zilei de 30.10.2015 că nu poate gestiona o situaţie de criză în sectorul pe care îl conducea la acel moment ca primar”.

De asemenea, Victor Adrian Dobre a mai afirmat că Primăria sectorului 4 s-ar fi constituit parte civilă în dosarul instrumentat de DNA cu suma de 100 milioane euro, iar în situaţia nedorită în care Piedone va ajunge iar primar, acesta ar putea să facă acţiuni de anulare a acestor solicitări ale primăriei, fiind „înaltul conducător” al instituţiei. Mai mult, dacă va ajunge din nou primar, Piedone ar putea să recidiveze în faptele sale de abuz în serviciu şi mărturii mincinoase pentru a influenţa mersul dosarului respectiv.

O altă persoană care a contestat candidatura lui Piedone a spus, în instanţă, că a suferit moral şi fizic foarte mult, a avut arsuri de gradul 2 şi 3 pe o suprafaţă de 45% din suprafaţa corpului, iar şansele de supravieţuire au fost de 30%. Ea a depus la dosar o radiografie, în care arată că la mâna stângă nu mai are niciun deget întreg, iar la mâna dreaptă i-a fost amputat degetul arătător.

O mamă care şi-a pierdut fiul în incendiul de la Colectiv i-a spus judecătorului că este dureros faptul că s-a ajuns la această situaţie în care Piedone „a îndrăznit” să-şi depună candidatura pentru un nou mandat de primar, susţinând că iresponsabilităţile acestuia au dus la tragedia de la Colectiv.

La proces a fost prezent şi un procuror, care a subliniat faptul că revolta şi nemulţumirea contestatarilor sunt legitime şi justificate, însă persoanele care candidează la o funcţie în administraţia publică locală nu sunt obligate de lege să îndeplinească condiţia bunei reputaţii.

Procurorul a mai arătat că incapacitatea profesională, o moralitate îndoielnică sau lipsa de caracter nu reprezintă, potrivit Legii nr. 115/2015, impedimente în calea candidaturii unor astfel de persoane, iar Piedone îndeplineşte condiţiile de fond şi de formă pentru a candida la alegerile locale.

În final, procurorul a menţionat că, deşi contestaţiile sunt formulate în spiritul logicii şi al bunului simţ, dar nu şi în litera legii, solicită respingerea acestora ca nefondate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata