Pierderile din agricultură se ridică la peste 1,5 miliarde de euro, în 2010

Pierderile înregistrate în acest an în agricultură se ridică la peste 1,5 miliarde de euro, a declarat miercuri (1 septembrie 2010) deputatul PSD, Victor Surdu, vicepreşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor.

‘Ministerul Agriculturii nu a avut un buget în acest an, în schimb pierde, la rectificare, 142 milioane de lei, în condiţiile în care, în 2010, pierderile în agricultură sunt de peste 1,5 miliarde de euro’, a declarat într-o conferinţă de presă deputatul social-democrat.
El a arătat că România va trebui să importe, în lunile ianuarie – februarie 2011, cel puţin 1,2 milioane de tone de grâu pentru asigurarea consumului intern. ‘Anul acesta trebuia să realizăm în jur de şapte milioane de tone de grâu şi avem undeva la 4,5 milioane tone.

De asemenea, preţul la grâu a crescut, este în continuare în creştere, şi de aici vom asista şi la creşterea preţului la pâine’, a explicat Surdu. În ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, deputatul PSD consideră că numai 16 la sută din fonduri au fost atrase şi au ajuns în conturile fermierilor români, respectiv 1,350 miliarde de euro.

Această sumă nu reprezintă proiecte pe care trebuiau să le lucreze specialiştii MADR şi care sunt consumate doar de nivelul a 1,4 – 1,6 procente, ci se referă la plata la hectar şi la măsura 322 („Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale”, n.r.), care înseamnă circa 670 milioane euro, dar la care nici acum nu s-a dat drumul la bani‘, a adăugat Victor Surdu.

Potrivit acestuia, MADR nu va avea bani nici pentru campania însămânţărilor de toamnă, întrucât nu există nicio măsură care să-i ajute pe agricultorii români. ‘Fermele de porci sunt în pierdere, la lapte plăţile se fac foarte greu, la grâu şi la rapiţă s-au pierdut bani, deşi resursele naturale de la începutul anului au fost bune. Vorbeam că ne trebuie două miliarde de lei pentru investiţii în agricultură, pentru că la un leu cheltuit înseamnă 3 lei venit’, a subliniat deputatul PSD.

Deputaţii PSD+PC au depus o moţiune simplă pe agricultură la Camera Deputaţilor, în care solicită parlamentarilor să voteze nu numai pentru demiterea ministrului Agriculturii, ci şi anumite soluţii prin care agricultura să primească la rectificare minimum un miliard de lei, bani ce trebuie să ajungă la fermieri sub o formă de creditare, prin banca statului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata