Criza se extinde în zona euro. Şefii finanţelor adoptă un plan gigantic de salvare

Planul de sprijin al zonei euro aprobat de miniştrii europeni ai finanţelor în noaptea de duminică spre luni, 10 mai,  ar putea ajunge până la 720 de miliarde de euro cu participarea FMI, a anunţat preşedinţia spaniolă a UE. Este vorba despre un  gigantic plan de salvare economica,  pregatit pe post de colac de salvare pentru tarile din zona euro, ajunse intr-o criza financiara ce risca sa se extinda periculos.

Pachetul financiar va fi compus din 60 de miliarde de împrumuturi acordate de Comisia Europeană şi din 440 de miliarde de euro de împrumuturi sau garanţii de la ţările zonei euro, adică 500 de miliarde în total.

Printre altele, la aceste fonduri „se va putea adăuga contribuţia FMI”, ce ar putea ajunge până la „jumătatea contribuţiei statelor membre ale zonei euro”, adică 220 de miliarde, a indicat ministrul spaniol al economiei, Elena Salgado, citată de AFP.

Acest ultim pachet financiar ar fi constituit din „împrumuturi bilaterale, garanţii pentru împrumuturi şi linii de credit de la FMI”, potrivit aceleaşi surse.

Germania a propus duminică seară un vast plan de ajutor financiar ce ar putea fi utilizat pentru ţările zonei euro, cu o valoare totală de 500 de miliarde de euro şi implicând FMI, a indicat o sursă diplomatică europeană, citată de AFP.

Germania a pus pe masă o propunere totală de 500 de miliarde de euro„, a indicat această sursă.

Ar fi vorba astfel, prin amploarea sa şi dacă el face obiectul unui acord, despre un plan de ajutor fără precedent în istorie.

FMIsprijin financiarUEzona euro
Comentarii (1)
Adaugă comentariu
  • vitalie

    Acest aisberg de banuti, poate fi si periculos, prin propria existenta,(cind stii ca cineva repede iti arunca un colac de salvare,posibil sa apara conditi de a „exagera” ca „te duci la fund.”).apoi riscurile deprecieri valutei europene,si daca mai „inventezi ” un alt multiplcator de bani , punindul pe masa,ajungi repede la o criza si mai complicata.solutia ,in opinia mea, e alta: „SCOALA NAUTICA EUROPEANA” foarte simplu ajungi la concluzia: numai un managment eficient este conditia,pentru a prospera in oceanul imens al activitatii umane , la scara globala .