Planul rus de reglementare transnistreana risca sa fie compromis

 
Planul Rusiei pentru reglementarea transnistreana risca sa fie compromis, intâlnirea trilaterala Medvedev-Voronin-Smirnov de miercuri (18 martie 2009) din capitala rusa, având putine sanse sa aduca rezultatele dorite de Moscova, scrie cotidianul rus Kommersant. Daca Republica Moldova insista asupra necesitatii unirii celor doua maluri ale Nistrului, puterea din Transnistria doreste „un divort civilizat” definitiv, adauga ziarul rus.
 
Situatia devine si mai complexa, noteaza Kommersant, având in vedere faptul ca, in curând, Republica Moldova va avea un nou presedinte. Acelasi cotidian mai scrie ca Moscova a planificat aceasta intâlnire in format trilateral inca de anul trecut si ca  intrevederea trebuia  sa se incheie  cu „semnarea  triumfala  la  Moscova  a  unui document-cadru privind principiile reunificarii Moldovei”. Potrivit Kommersant, realizarea cu succes a acestui proiect i-ar fi permis Rusiei sa-si intareasca influenta in regiune si, pe de alta parte, sa demonstreze Occidentului capacitatile sale de solutionare a conflictelor.
 
Initial, lucrurile mergeau conform planului: Igor Smirnov declarase ca accepta propunerea presedintelui rus de a se intâlni cu Vladimir Voronin pe teritoriul rus , iar Voronin confirmase, la rândul sau, ca va veni la Moscova. Însa, cu o saptamâna in urma, Vladimir Voronin a refuzat sa participe la aceste discutii, motivând ca nu este increzator in rezultatele unei astfel de intâlniri. În urma acestui refuz, Medvedev l-a sunat pe Voronin si l-a convins sa nu compromita intâlnirea de la Moscova. Ministerul rus de Externe indica marti ca nu detine inca informatii precise despre vizita lui Vladimir Voronin la Moscova.
 
Abia in cursul serii, un comunicat al presedintiei de la Chisinau anunta vizita in Rusia a lui Voronin.  „Conform intelegerii prealabile stabilite intre  Vladimir Voronin si presedintele Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev, seful statului moldovean va efectua la 18 martie o vizita de o zi la Moscova”, indica un comunicat al presedintiei de la Chisinau, fara niciun fel de alte detalii.
 
Potrivit  unor  politicieni  de  la  Chisinau,  Voronin  incearca  sa  obtina,  dupa  modelul presedintelui kârgâz, un credit din partea Rusiei, in schimbul semnarii unei declaratii de pace. Dupa cum a declarat pentru Kommersant ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguta, Chisinaul a pregatit deja proiectul sau pentru o astfel de declaratie , care sa fie adoptata la sfârsitul intrevederii trilaterale. 
 
„În acest proiect exista  puncte  privind neutilizarea  fortei de catre  partile implicate in conflict, privind demilitarizarea lor, restabilirea integritatii teritoriale a Moldovei in granitele existente in 1990 si un statut special de drept pentru Transnistria, care sa prevada largi imputerniciri”, a indicat diplomatul moldovean. El a admis, insa, ca varianta Chisinaului nu va fi acceptata.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata