Plata cu cardul direct in autobuz

Societatea de Transport Bucureşti (STB) vrea să introducă, de anul viitor, o noua modalitate de a efectua plata calatoriilor. Astfel cei care folosesc autobuzul isi vor putea efectua plata pe loc cu orice card bancar direct la aparatele de taxare electronică.

Potrivit, publicatiei Profit.ro, costul  unei calatorii achitate printr-un card contact-less va fi mai mare decat pretul obisnuit, la fel cum se intâmpla acum cu achitarea calatoriilor prin SMS. Reprezentantii sindicatelor din STB considera ca sistemul nu se va dovedi eficient, în conditiile in care calatorii vor achita astfel costul tehnologiei.

Mai ales ca aceasta masura nu vine să raspunda necesitătii de implementare a unui sistem modern de mobilitate a transportului public care să usureze viata călătorilor. La randul lui, economistul Bogdan Glavan sustine că suprataxarea pretului calatoriei la plata cu cardul bancar direct in autobuze este lipsita de orice logica, normal fiind ca pretul unei călătorii sa scada in conditiile, in care STB-ul externalizează astfel o serie de costuri.

Practic, calatorii sunt scutiti sa mai stea la coada sa-si încarce cartelele iar STB poate reduce numarul centrelor de reincarcare electronica.

Chiar daca vorbim de o companie publica unde intotdeauna va fi necesar un buget mai mare pentru a functiona, nu va atrage, insa concurentialitate pe piata. Posibilitatea ca acest nou serviciu sa fie taxat de compania de transport in comun ar contrazice chiar telul initial al acestui serviciu, acela de a încuraja cetătenii de a utiliza transportul public.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata