Plătim noi impozite! Tichetele de masă, de creşă şi de vacanţă vor fi taxate cu 16%

– Tichetele-cadou, cele de masă, de creşă şi de vacanţă vor fi taxate cu 16%. Unele sume programate să fie obţinute sunt derizorii: din impozitarea tichetelor de creşă, Finanţele estimează să aducă la buget 1.000 de lei în a doua jumătate a acestui an.

– Proiectul de ordonanţă de urgenţă mai prevede impozitarea cu 16% a dobânzilor la depozitele bancare şi a câştigurilor din tranzacţionarea acţiunilor pe Bursă.

– Totodată, cotele forfetare de cheltuieli deductibile în cazul drepturilor de proprietate intelectuală vor fi reduse de la 40%, cât sunt în prezent, până la 20%.

– De asemenea, un sfert din câştigurile la Loto sau orice alt joc de noroc va merge în buzunarul statului, relatează Evenimentul Zilei.

.

Noile impozite sunt prevazute intr-un proiect de ordonanta de urgenta privind modificarea Codului Fiscal.

Documentul prevede includerea in veniturile salariale a contravalorii tichetelor cadou, tichetelor de cresa, tichetelor de vacanta si tichetelor de masa, precum si a platilor conpensatorii, dar si a veniturilor din salarii obtinute ca urmare a activitatii de creare de programe de calculator.

La finalul intalnirii cu premierul Emil Boc, de saptamana trecuta, patronatele anuntau ca propunerea lor ca pentru activitatea in IT sa nu fie aplicat impozit pe venit a fost acceptata.

Conform documentului, va fi eliminat plafonul de venit neimpozabil de 600 lei pentru castigurile din jocuri de noroc si va fi unificata cota de impunere a acestor venituri la 25%. Cota de impunere a venitului obtinut din jocuri de noroc va fi majorata de la 20% la 25% pentru persoane nerezidente.

Din impozitarea tichetelor si a platilor compensatorii, Guvernul estimeaza, pentru acest an, un plus de incasari de aproape 400 milioane lei (din care 345 milioane lei din impozitarea tichetelor de masa), la care se adauga 30 milioane lei din impozitarea veniturilor din salarii ca urmare a activitatii de creare programe pentru calculator si 14 milioane lei din eliminarea plafonului neimpozabil pentru veniturile obtinute din jocuri de noroc si unificarea cotei de impunere.

Citește și
1 Comentariu
  1. ramoo spune

    pe cand si impozitul pe prostia minunatilor conducatori?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata