Ploaie acida la Kiev: vântul ar fi adus precipitatiile chimice dinspre România

 
La Kiev au cazut sâmbata trecuta ploi acide. Imediat, s -au raspândit zvonurile ca la centrala nucleara de la Cernobâl s -ar fi produs o noua avarie, insa Institutul ucrainean de Hidrobiologie a declarat ca precipitatiile ar fi fost aduse de vânt in Ucraina fie dinspre România, fie  dinspre  Republica  Moldova, relateaza miercuri (11 martie 2009) Unian, citând editia  de  marti a  cotidianului Komsomolskaia Pravda v Ukraine.
 
În acelasi timp, oficialii Ministerului ucrainean pentru Situatii de Urgenta au incercat sa risipeasca panica, dând asigurari intr-un comunicat postat luni pe site -ul institutiei ca „la centrala nucleara de la Cernobâl nu s-a produs nimic grav”. „Nivelul de radiatii este in parametri normali”, se mentioneaza in text , in care nu se precizeaza originea prafului alb care a cazut sâmbata trecuta deasupra Kievului.
 
„Avem de-a face, probabil, cu o ploaie acida. Un asemenea fenomen meteo nu este ceva neobisnuit  pentru  marile  orase”,  a  declarat  Valentina  Plahotnik,  experta  la  Institutul  pentru Hidrobiologie de pe lânga Academia de Stiinte a Ucrainei. Ea afirma ca, de regula, ploile acide ajung in Ucraina din statele vecine.
 
„La Kiev, sâmbata, vântul a batut din sud-vest. De aceea, se poate presupune ca precipitatiile acide au fost aduse fie din România, fie din Republica Moldova”, a specificat experta ucraineana, tinând sa sublinieze ca nu s -a produs nimic grav la sfârsitul saptamânii trecute in cele doua state de la granita cu Ucraina.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata