Ploile au înjumătăţit producţia de lapte de oaie

Ploile şi schimbările bruşte de temperatură au înjumătăţit producţia de lapte de oaie din acest an, a declarat luni, 2 august, preşedintele Federaţiei Agrostar, Nicolae Ştefan.

Conform unui comunicat de presă al Agrostar, românii vor mânca mai puţine brânzeturi tradiţionale anul acesta, cum ar fi telemeaua de Sibiu, întrucât producţia de lapte de oaie s-a înjumătăţit din cauza vremii capricioase.

‘Anul trecut s-a realizat o producţie de 50 de litri de lapte/cap de oaie, dar anul acesta producţia medie este de 30 de litri de lapte/cap de oaie. Un deficit de produse obţinute în sistem tradiţional, cum sunt telemeaua de Sibiu sau brânza de burduf se va resimţi în lunile de iarnă”, a afirmat Ştefan.

Acesta a precizat că pe lângă problemele cauzate de vreme crescătorii au de suferit şi din cauza lipsei de sprijin financiar din partea statului, „care vrea să distrugă activitatea de oierit şi să mâncăm doar produse din import”.

Potrivit liderului sindical, singurul ajutor financiar de care beneficiază crescătorii de oi şi capre în 2010 este cel de 80,36 euro reprezentând plata directă pe suprafaţă. În ceea ce priveşte motorina cu acciză redusă, pentru oi ar urma să se dea sub un litru pe cap de animal.

Crescătorii de oi şi capre vor participa la acţiunile de protest anunţate pentru luna septembrie de Federaţia Agrostar şi de Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata