Ploile din Bacău au adus la suprafaţă muniţie neexplodată

Ploile abundente şi inundaţiile urmate de alunecări de teren au adus la suprafaţă muniţie neexplodată în mai multe localităţi băcăuane, impunând, în ultimele zile, intervenţia unor echipe de pirotehnişti din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Maior Constantin Ene” pentru asanarea a diferite tipuri de focoase, a declarat sublocotenentul Andrei Grecu, purtător de cuvânt al instituţiei.

În municipiul Bacău a fost găsită o lovitură de aruncător calibru 82 mm, un proiectil exploziv calibru 152 mm cu încărcătură, fără focos, precum şi un corp de grenadă defensivă.
În comuna Găiceana, sat Huţu, a fost semnalată o grenadă de mână defensivă, iar în oraşul Comăneşti, pe strada Văiuga, a ieşit la suprafaţă o mină antipersonal MAI – 2. Muniţia a fost ridicată, transportată şi depozitată în vederea distrugerii.

Pe malul râului Slănic, în zona oraşului Slănic Moldova a fost descoperit un proiectil exploziv calibru 122 mm. Muniţia a fost ridicată, transportată şi depozitată împreună cu alte asemenea „relicve” ale celor două războaie mondiale descoperite în ultimele patru luni, urmând să fie distrusă în cursul unei operaţiuni speciale programate în toamnă.

Teritoriul judeţului Bacău, în special zona Valea Trotuşului – Slănic Moldova – Oituz, a fost „teatrul” unor confruntări ample pe parcursul celor două conflagraţii mondiale, relicvele luptelor din acele vremuri, muniţie neexplodată sau aflată în foste depozite subterane nedezafectate, punând încă în pericol vieţi omeneşti şi bunuri materiale.
O amplă operaţiune de „asanare” a teritoriului judeţului de relicvele periculoase ce mai persistă din cele două războaie mondiale, au desfăşurat în perioada noiembrie 2009 – aprilie 2010, echipele specializate ale ISU Bacău.

La finele acesteia pirotehniştii au efectuat, utilizând 9 kilograme trinitrotoluen, precum şi alte mijloace pirotehnice, explozia controlată în poligonul ‘Lunca Siretului’ din comuna Săuceşti a două grenade defensive, 2 bombe de aruncător calibru 82 mm, 3 mine antipersonale MAI-2, două proiectile explozive calibru 152 mm, 2 proiectile explozive calibru 76 mm, 2 proiectile explozive calibru 85 mm, cartuşe calibru 7,92 mm, 7 focoase proiectil exploziv calibru 100 mm, 10 focoase proiectil exploziv calibru 76 mm şi 2 focoase proiectil exploziv calibru 57 mm.

O operaţiune similară fusese realizată de echipa pirotehnică din cadrul ISU Bacău pe 29 octombrie 2009. În ultimii 40 de ani din cauza muniţiei neexplodate şi-au pierdut viaţa patru persoane, alte 11 au rămas cu diverse handicapuri fizice, au pierit mai multe animale şi au fost distruse importante bunuri materiale.
Potrivit lui Andrei Grecu, după tragicul sfârşit al unui student şi rănirea gravă a altor doi care, în urmă cu doi şi jumătate ani, s-au jucat cu un proiectil, activităţile de informare a populaţiei cu privire la pericolele la care se expun dacă nu anunţă pirotehniştii în cazul descoperirii de muniţie neexplodată „au dat roade”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata