PMP propune comasarea comunelor cu mai puțin de 1000 de locuitori: Să oprim mersul spre nicăieri

PMP propune comasarea comunelor cu mai puțin de 1000 de locuitori, purtătorul de cuvânt al partidului, Mihai Neamțu argumentând că populația e în scădere, funcțiile din primării sunt în creștere, iar banii se cheltuie pe salarii, în loc să se aloce pentru dezvoltare.

„PMP cere ca reforma statului teritorial-administrativ să înceapă, cu măsuri ferme care să oprească mersul către nicăieri al României. (…) E nevoie de niște studii. PMP propune ca orice comunitate care are mai puțin de 1000 de suflete să se comaseze cu alte comune, pentru ca aparatul birocratic să fie mai suplu. 1000 de comune cheltuie mai mult decât pot să culeagă în termen de taxe și impozite. De aceea, trebuie să intervină întotdeauna Guvernul cu alocări suplimentare de la bugetul central și asta înseamnă bani luați de la infrastructură și duși în zona de consum”, a spus Mihai Neamțu, purtătorul de cuvânt al PMP, meircuri, în cadrul unei conferințe de presă.

Neamțu a argumentat că în timp ce demografia scade, numărul de angajați crește, în primăriile comunelor, ceea ce înseamnă că cea mai amre parte din bani sunt alocați salariilor, iar pentru dezvoltare nu mai rămând fonduri.

„Peste 1000 de comune sunt unități administrativ teritoriale unde se cheltuie mai mult cu salariile deacât se încasează din taxe. 1000 de comune, ceea ce ne obligă pe noi, cei de dreapta, să cerem ceea ce Președintele Băsescu a cerut în 2009, o reformă teritorial-administrativă, comasarea comunelor care nu sunt ăn stare să încaseaze din taxe atât cât cheltuiesc. Într-o comună din Moldova, numărul de angajați la stat, era de 35, între timp, până în 2019, numărul de angajați în primărie s-a dublat, la 70, în timp ce populația a scăzut cu aproape 20%. Deci, populația scade, pe de altă parte, aristocrația bugetară crește. Mai grav, 47% din banii primăriei merge pe salarii, 25% pe utilități, vă rog să vă gândiți ce mai merge să folosești pentru comunuitate, drumuri, poduri, infrastructură”, a explicat acesta.

Mihai Neamțu a criticat „casta privilegiaților care adună laolaltă nepoți, amante, rubedenii” din administrația comunelor.

„Această castă a privilegiaților care adună laolaltă, nepoți, amante, verișori, prieteni, rubedenii, se ocupă toată ziua cu plimbatul hârtiilor, povestit la cafele, acești oameni ventilează zvonuri și mestecă nimicuri. Îi întreb pe funționarii din primăriile PSD-iste ce au făcut pentru comunitate de aproape opr ani de zile, de cânt PSD a fost la putere. Lipsesc realizările, în schimb, pe Facebook, vezi vacanțe exotice în conturile lor. Facem diferența între bugetarii care freacă menta și oamenii care fac ceva pentru comunitate, jandarmii, pompierii, medicii, profesorii…facem o diferență între șmecherii tranziției care s-au cuplat ca niște căpușe la bugetul de stat și cei care prestează în folosul comunității”, a mai zis Neamțu.

Conform purtătorului de cuvânt, PMP discută aceste probleme, inclusiv cu reprezentanții PNL din Parlamentul European și partidul va oferi Guvernului o perioadă de două luni pentru a veni cu propuneri și reforme.

„Există un dialog permanent în domnul Eugen Tomac, se poartă dialog atât la Bruxelles, pentru că acolo sunt reprezentanți PNL foarte importanți, dar și în țară. Sincer, trebuie să lăsăm Guvernului două luni de grație, nu știu dacă luna de miere e suficient, hai să zicem până la Crăcun, îi așteptăm pe colegii noștri cu măsuri pentru debirocrazitarea țării, după aceste luni, PMP va veni cu reforme foarte clare și țintite”, a conchis Neamțu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata