PNL propune cedarea controlului constituţional puterii judecătoreşti

18

Un grup de nouă parlamentari ai PNL lucrează la o propunere de modificare a Constituţiei potrivit căreia controlul constituţionalităţii să treacă la puterea judecătorească, aşa cum a fost în perioada interbelică, a anunţat joi (29 aprilie 2010) într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, deputatul PNL Ciprian Dobre, membru în Comisia de revizuire a actului fundamental.

‘În ceea ce priveşte Curtea Constituţională, voi avea finalizat proiectul în câteva săptămâni şi am o altă viziune pentru cum ar trebui să fie reglementată chestiunea de constituţionalitate în România altfel decât prin Curtea Constituţională. Este o propunere pentru revizuirea Constituţiei.
Este o altă reglementare decât Curtea Constituţională în ceea ce priveşte verificarea constituţionalităţii unor acte normative. (Va fi – n.r.) organismul care a funcţionat în perioada interbelică în România. Controlul de constituţionalitate era cedat puterii judecătoreşti’, a arătat Dobre.

Întrebat dacă justiţia română este pregătită pentru asemenea sarcină, având în vedere suspiciunile de corupţie care planează asupra acesteia, Dobre a subliniat că poate doar să spună că, în România, Curtea Constituţională şi Preşedinţia au puteri discreţionare. ‘Pot să spun un singur lucru că astăzi Curtea Constituţională are cele mai mari puteri din România, Curtea Constituţională şi Preşedinţia.

Sunt două puteri care acţionează fără a putea fi contrabalansate de celelalte puteri, adică acţionează aproape discreţionar. Şi cred că Justiţia din alte puncte de vedere este mai pregătită decât Preşedinţia sau Guvernul să facă ordine în ţară.
Ştiţi părerea mea, dacă în România nu vom instaura o dictatură a respectării legii, şi asta nu se va putea face decât prin intermediul puterii judecătoreşti, încă 20 de ani vom opera tot cu jumătăţi de măsură cum am operat şi până acum, din păcate’, a susţinut deputatul PNL.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata