PNL solicită demiterea procurorului general Laura Codruţa Kovesi

Liberalii vor sesiza Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, precum şi pe preşedintele Traian Băsescu în legătură cu ordonanţa de neîncepere a urmăririi penale împotriva democrat-liberalei Elenei Udrea emisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, solicitând eliberarea din funcţie a procurorului general Laura Codruţa Kovesi, a anunţat luni (8 februarie 2010) prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, după şedinţa Biroului Politic Central al partidului.

Potrivit liderului liberal, Parchetul nu a fost sesizat de Camera Deputaţilor în legătură cu raportul comisiei parlamentare de anchetă, ordonanţa în cauză nefiind, conform lui Orban, nici produsul autosesizării instituţiei. Ludovic Orban a susţinut că actul emis de Parchet „nu vizează activitatea Elenei Udrea, ci a unor subalterni ai acesteia”. „Parchetul i-a dat doamnei Udrea, în mod abuziv, un certificat de bună purtare în vederea audierilor pe care trebuia să le parcurgă aceasta în calitatea ei de ministru.

Plenul Camerei Deputaţilor nu a sesizat Parchetul în legătură cu faptele doamnei Udrea şi cu raportul comisiei. Ordonanţa nici măcar nu este dată în temeiul autosesizării Parchetului. (…)
Parchetul nu numai că s-a pronunţat fără să fie sesizat, dar şi fără să aibă la bază elemente din raport – raportul Autorităţii de Reglementare a Achiziţiilor Publice, raportul autorităţii fiscale. Noi ne adresăm instituţiilor statului implicate în procedura de numire şi demitere a procurorului general şi solicităm eliberarea din funcţie a Codruţei Kovesi”, a declarat Orban.

Liberalii doresc să fie luate măsuri şi împotriva preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase (PD-L), care, potrivit lui Orban, a informat membrii Biroului Permanent al Camerei, abia în data de 4 ianuarie, cu privire la existenţa ordonanţei, care fusese emisă de Parchet în data de 21 decembrie. „Parchetul a remis ordonanţa de neîncepere a urmăririi penale în cazul Udrea în data de 21 decembrie.

Deşi Biroul Camerei Deputaţilor a avut mai multe întruniri, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, nu a informat membrii Biroului, aşa cum era obligată prin Regulamentul Camerei, în legătură cu această ordonanţă. Astfel a expirat termenul legal prin care verdictul de neîncepere penală ar fi putut fi atacat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Roberta Anastase a obstrucţionat mersul justiţiei şi desfăşurarea unor practici legale’, a susţinut Ludovic Orban.

Liderul PNL a susţinut că vinovat pentru această situaţie este şi preşedintele Comisiei juridice, Daniel Buda (PD-L), care, potrivit lui Orban, a ‘încălcat hotărârea plenului care stabilise termen de 15 zile pentru finalizarea raportului referitor la cererea de urmărire penală’.
‘Biroul Politic al PNL a mandatat grupurile parlamentare ale PNL, în special pe cel din Camera Deputaţilor, să iniţieze toate procedeele prevăzute în legislaţie şi regulament pentru ca Roberta Anastase şi Daniel Buda să suporte consecinţele legale pentru faptele lor’, a conchis Orban.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata