Ponta: Adresez companiilor private din România apelul de a intra în parteneriat cu sistemul de educaţie

Premierul Victor Ponta a făcut miercuri un apel la companiile private prezente în România să intre în parteneriat cu sistemul educațional din țara noastră și a subliniat în context faptul că învățământul vocațional românesc a fost relansat prin modificarea legislației în domeniu.

La Palatul Victoria, în prezența premierului, au fost semnate protocolul de colaborare și contractul de parteneriat între SC Automobile Dacia SA, Primăria Mioveni și Liceul Tehnologic Construcții de Mașini Mioveni, prin Inspectoratul Școlar Județean Argeș.

„Am ținut foarte mult să facem acest eveniment la sediul Guvernului pentru a face, până la urmă, cât mai multă publicitate unui program extrem de important, și anume redescoperirea și dezvoltarea învățământului vocațional în România. Este un proiect pe care l-am relansat prin modificarea legislației în domeniul educației. Am beneficiat și beneficiem în continuare de parteneriate cu landul Baden-Wurtenberg, cu Guvernul Austriei, cu toți cei care au deja un sistem avansat, dar cel mai important pe care-l avem este cel cu mediul de afaceri„, a declarat premierul.

Ponta a adăugat că a făcut mai multe vizite de lucru la școli și licee profesionale din țară, în special în Transilvania, în paralel făcându-se demersuri împreună cu reprezentanții companiilor private prezente în România pentru extinderea acestui sistem de parteneriat.

„Vreau să mulțumesc domnului director general pentru că Dacia dă astăzi acest mesaj foarte clar prin colaborarea cu liceul din Mioveni. Dacia este un brand românesc cu care ne mândrim foarte tare și care, dincolo de partea de mândrie, creează atâtea locuri de muncă. Este principalul exportator al României, plătește taxe și impozite și reprezintă cu siguranță un element-cheie al dezvoltării economice. Sunt absolut convins că tot ceea Guvernul face pentru ca mediul de afaceri să aibă o situație stabilă și predictibilă în România ajută în continuare investițiile, dezvoltarea afacerilor în România, păstrarea locurilor de muncă. Evident, din 1 octombrie vom avea și reducerea CAS, ceea ce pentru un angajator important și corect cum este Dacia este o veste foarte bună”, a susținut premierul.

Victor Ponta a subliniat că dincolo de elementele de zi cu zi, cel mai important pentru orice companie care gândește pe termen mediu și lung, așa cum este Dacia-Renault, este ceea ce se întâmplă cu generațiile viitoare.

„Cred că tinerii care se vor pregăti în cadrul acestui program vor fi membri ai echipei Dacia-Renault mult mai bine pregătiți în viitor. Cred și îmi doresc ca prin acest eveniment să adresez încă o dată tuturor companiilor private din România o rugăminte și un apel de a intra în parteneriat cu sistemul de educație din România. Este, de altfel, și un mesaj către toți inspectorii generali. Îl felicit pe cel de la Argeș și aș vrea ca toți cei din țară să fie deschiși unor astfel de parteneriate și încet-încet să pregătim generații de tineri care să termine un liceu nu doar cu o diplomă, dar mai ales cu o meserie și cu un loc de muncă stabil”, a spus premierul.

La rândul său, ministrul Educației, Remus Pricopie, a declarat că parteneriatul dintre Dacia și Liceul din Mioveni reprezintă un nou pas în zona învățământului profesional și tehnic.

„În ultimii ani s-a investit destul de mult în zona dintre școală și industrie pentru a avea posibilitatea pentru elevii care împărtășesc învățământul profesional și tehnic să desfășoare cursuri de calitate cu ateliere dotate la nivelul unităților de învățământ, dar și cu posibilitatea de a avea locuri de practică. De asemenea, după cum știți, toți elevii înscriși în învățământul profesional și tehnic primesc 200 de lei bursă din partea statului român și 200 de lei, acolo unde există acorduri cu firme, din partea firmelor respective”, a afirmat ministrul Educației.

Pricopie a precizat că prin semnarea acordului între Dacia Pitești-Primăria Mioveni și Inspectoratul Școlar Argeș ca reprezentant al Liceului Tehnologic din Mioveni se are în vedere colaborarea în procesul didactic, dar și în zona de practică, existând posibilitatea, după finalizarea cursurilor, de angajare la firma de automobile.

Ministrul Educației a menționat și faptul că anul acesta la școlile profesionale din țară sunt 26.000 de cursanți iar numărul acordurilor semnate cu firme a crescut de la 1.000 la aproximativ 3.000.

La finalul ceremoniei de semnare a protocolului, premierul a primit din partea reprezentantului Dacia o machetă a unui Duster, model de autoturism fabricat la fabrica de la Pitești. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata