Ponta: Alegerile din 2 şi 16 noiembrie au arătat foarte clar că Legea 370/2004 trebuie modificată

8

Alegerile din 2 și 16 noiembrie au arătat foarte clar că prevederile din Legea 370/2004 care reglementează organizarea votului în țară și în diaspora sunt depășite de realitățile demografice și de tendințele de liberă circulație, în special în spațiul Uniunii Europene, a declarat marți premierul Victor Ponta, în plenul Camerei Deputaților.

„Este foarte clar că Legea 370 trebuie modificată și dvs., reprezentanții Parlamentului României, sunteți cei îndrituiți prin Constituție să faceți acest lucru”, a spus premierul.

El a arătat că la scrutinul prezidențial din 2009 au fost organizate în străinătate 294 de secții de votare, unde s-au prezentat la vot 147.000 de cetățeni români. În 2014, în exact același număr de secții de votare, în primul tur au votat 161.000 de cetățeni români din străinătate, iar în turul 2 — 378.811, deci un număr de trei ori mai mare decât în 2009.

„Acest lucru a fost posibil în baza prevederilor legale, prin măsurile pe care BEC, Biroul Electoral din diaspora și Ministerul de Externe le-au luat legat de mărirea la maxim a numărului de cabine și de ștampile, declarația pe propria răspundere, care putea fi descărcată online și completată în avans, asigurarea de către MAE a personalului de sprijin la misiuni în afara secțiilor de votare și dublarea personalului care să asigure buna desfășurare a votului. Birourile secțiilor de vot din Europa și Statele Unite au fost completate până la un număr maxim de șapte membri cu personal al MAE.

Cu toate acestea, au existat și la primul tur și la turul doi cetățeni români care au așteptat foarte mult sau care nu au putut vota. Acest lucru este evident ca fiind inacceptabil. Mi-am cerut scuze, am plătit prețul politic pentru asta, și e un preț meritat”, a afirmat premierul Ponta.

În același timp, el a precizat că până la data de 2 noiembrie cel puțin din partea candidaților și a partidelor politice nu a existat o discuție legată de modul de organizare a scrutinului, acest lucru fiind adus în atenție după această dată, „când a apărut problema”.

„Cred că se impune foarte clar să realizăm situația actuală a numărului din ce în ce mai mare a românilor care trăiesc sau care se află în mod temporar în afara granițelor țării și logistica necesară pentru ca exprimarea votului acestora în condiții chiar și greu de prevăzut, de la 140.00 în 2009 la 380.000 în 2014, cu siguranță chiar mai mulți la următoarele momente electorale, în așa fel încât să putem lua măsuri care să poată fi aplicate, nu intre două tururi de scrutin, ci cu anticipație.

Fac un apel la toate forțele politice reprezentate în Parlament ca acum, după momentul electoral, să dea dovadă de capacitate de dialog, de rațiune și de măsuri realiste, care să nu țină cont doar de interese politice — cine e de vină, cine trebuie să plătească, lucrul ăsta deja s-a întâmplat pe 16 noiembrie, și ce facem în viitor ca asigurarea acestui drept fundamental să nu fie doar o temă de dezbatere între partidele și candidați, ci să fie un lucru soluționat, așa cum s-a întâmplat în votul din țară”, a mai spus Victor Ponta.

El a adăugat că atât la primul tur de scrutin din 2 noiembrie, cât și la cel de-al doilea, activitatea electorală s-a desfășurat fără niciun fel de incidente. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News