Ponta: Alegerile prezidenţiale vor fi în noiembrie, conform legii; nu ştiu de ce Iohannis nu mai vrea să le ţinem

Premierul Victor Ponta a declarat luni, la Târgoviște, că alegerile prezidențiale vor avea loc în noiembrie, conform legii, adăugând că nu își explică de ce Klaus Iohannis „nu mai vrea să le ținem”.

„Săptămâna trecută, domnul Iohannis, în calitate de candidat la prezidențiale, înțeleg că știa de săptămâna trecută acest lucru, mi-a cerut să nu mai facem alegeri prezidențiale. Nu am înțeles, am prezentat public scrisoarea domniei sale. Nu știu și mi-e foarte greu să aflu ce vrea să spună prin a anula hotărârea de guvern prin care am stabilit data alegerilor”, a spus Ponta.

La insistențele jurnaliștilor, că liderul PNL, Klaus Iohannis, susține amânarea, Victor Ponta a răspuns că alegerile se organizează conform legii cu o lună înainte de expirarea mandatului actualului președinte.

„Nu se spune pentru când amânarea. Se spune doar să nu mai facem alegeri în noiembrie. Ori legea care nu a fost modificată de foarte mult timp, și e o lege bună, de altfel. Legea privind alegerea președintelui României spune foarte clar: alegerile prezidențiale se organizează în luna anterioară expirării mandatului. Mandatul domnului Băsescu, printr-o coincidență a istoriei, ca și mandatul tovarășului Nicolae Ceaușescu, se termină pe 22 decembrie. Deci, luna anterioară este noiembrie”, a precizat Ponta.

Prim-ministrul a adăugat că data alegerilor a fost stabilită prin hotărâre de guvern atunci când candidat din partea PNL era Crin Antonescu, dar că schimbarea candidatului din partea PNL nu are de ce să aducă modificarea datei alegerilor.

„Hotărârea de guvern prin care am stabilit data de 2 și 16 noiembrie este emisă de mult și dacă îmi aduc bine aminte am anunțat aceste date, 2 și 16 noiembrie, împreună cu candidatul de atunci al PNL, domnul Antonescu. Faptul că nu mai e domnul Antonescu candidat, e domnul Iohannis, nu cred că schimbă cu nimic datele problemei. Avem alegeri, conform legii și conform practicii europene, în luna anterioară și nu știu de ce domnul Iohannis nu vrea să le mai ținem. Trebuie să îl întrebați pe el”, a afirmat Victor Ponta.

Klaus Iohannis a declarat luni că OUG 45/2014 și HG 520/2014 referitoare la data alegerilor prezidențiale au fost contestate deoarece aceste acte normative creează un avantaj pentru Victor Ponta. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata