Ponta: Comemorăm astăzi unul dintre cele mai tragice momente din istoria recentă a SUA

Premierul Victor Ponta a adus joi un omagiu celor dispăruți în atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite ale Americii și a pledat pentru combaterea acelor fenomene care constituie mediul propice pentru terorism.

„Comemorăm astăzi unul dintre cele mai tragice momente din istoria recentă a Statelor Unite ale Americii, țară de care ne leagă un important parteneriat strategic, dar și a lumii. (…) Violența, ca instrument al atingerii unor obiective politice, economice și sociale, este inacceptabilă. Folosirea ei împotriva oamenilor, la fel. Aducând omagiul nostru celor dispăruți în acea zi de 11 septembrie 2001, trebuie să fim conștienți că avem datoria de a corecta acele fenomene precum sărăcia extremă, analfabetismul, fanatismele de orice fel, intoleranța, care constituie mediul propice pentru terorism. Nu o putem face decât prin solidaritate între națiuni și cetățeni și prin responsabilitate politică”, a postat premierul pe pagina sa de Facebook.

În opinia prim-ministrului, „atacurile teroriste îndreptate împotriva turnurilor gemene ale World Trade Center s-au dorit a fi un gest simbolic, un avertisment dat Occidentului, sistemului său de valori” iar „modul în care lumea a reacționat în fața acestui act laș a demonstrat că acele valori sunt, practic, ale unei extrem de largi majorități a cetățenilor acestei planete”.

„Nu putem accepta ideea „ciocnirii civilizațiilor”, oricât de convenabilă ar fi pentru a explica ceea ce se întâmplă acum în multe locuri în lume. Turnurile gemene, unde erau prezente, practic, toate culturile, civilizațiile, religiile și credințele umanității, erau un spațiu al dialogului, conlucrării, conviețuirii pașnice între ele. Poate de asta au și fost alese drept țintă”, a mai scris premierul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata