Ponta: Contractele pentru cartelele prepay, o măsură pentru viitor

Obligativitatea încheierii unui contract la achiziționarea unei cartele telefonice prepay este o măsură pentru viitor, iar cei care folosesc în prezent astfel de cartele nu ar trebui să se sperie că vor fi trimiși să se înregistreze, a declarat miercuri premierul Victor Ponta.

„Cred că sunt deja 12 sau 14 milioane de cartele în uz. Parlamentul va decide mai departe. E o măsură pentru viitor, să nu îi speriem pe cei care au cartele (…) că îi duce cineva undeva să îi înregistreze”, a explicat prim-ministrul Victor Ponta.

El a afirmat că Parlamentul ar putea introduce această regulă începând cu data de 1 ianuarie 2015.

„A existat o discuție în CSAT legată de introducerea și în România a unei legislații care, ca și în alte țări europene, să prevadă obligativitatea unui act de identitate atunci când cumperi un număr de cartelă pre-pay. Am făcut un proiect de lege conform discuțiilor din CSAT și practicii europene și o transmitem la Parlament. Parlamentul, în urma unei dezbateri și a informării opiniei publice, poate să ia decizia ca de la 1 ianuarie 2015 să funcționeze acest sistem”, a adăugat premierul.

Potrivit lui, obiectul discuției în CSAT a fost că aceste cartele sunt folosite pentru săvârșirea unor acte de terorism.

Executivul a aprobat miercuri proiectul de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice, prin care obligă deținătorii de cartele prepay să se înregistreze cu datele de identitate în bazele operatorilor de telefonie.

Conform actului normativ, „datele necesare pentru identificarea unui abonat sau utilizator reprezintă numărul de telefon ori identificatorul serviciului de comunicații cu plata în avans sau cu plata ulterioară, împreună cu numele, prenumele și codul numeric personal, seria și numărul documentului de identitate, respectiv țara emitentă — în cazul cetățenilor străini—, denumirea și codul de identificare fiscală în cazul persoanelor juridice, precum și numele, prenumele și codul numeric personal al reprezentantului legal al persoanei juridice, după caz”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata