Ponta: Criza din Ucraina e o mare problemă pentru România şi R.Moldova şi trebuie discutată în CSAT

Premierul Victor Ponta a afirmat duminică, 4 mai, la Negreşti Oaş, că situaţia de criză din Ucraina este „o mare problemă pentru România şi mai ales pentru” Republica Moldova, iar aceasta trebuie discutată în CSAT.

„Sunt absolut convins că e o criză şi o mare problemă pentru România şi mai ales pentru Moldova şi că lucrurile acestea trebuie să le discutăm în Consiliul Suprem de Apărare a Țării pentru că aici nu mai e vorba de un pericol teoretic. Vedeţi că situaţia se înrăutăţeşte şi că instituţiile statului român trebuie să dea un răspuns foarte clar, cum suntem pregătiţi şi ce avem de făcut în viitor”, a declarat Ponta.

Premierul Victor Ponta alături de vicepremierul Liviu Dragnea şi ministrul agriculturii Daniel Constantin participă duminică la sărbătoarea „Sâmbra oilor” de la Huta Certeze.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat sâmbătă seara că situaţia Ucrainei a fost discutată demult în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), adăugând că premierul Victor Ponta „nu şi-a dat seama când”.

„S-a discutat demult, dar nu şi-a dat seama când”, a spus şeful statului, întrebat despre declaraţia premierului Victor Ponta cu privire la discutarea situaţiei Ucrainei în şedinţa CSAT.

Premierul Victor Ponta a afirmat, sâmbătă, la Târgu-Jiu, că, în contextul situaţiei tensionate din Ucraina, „niciun cetăţean român nu este şi nu va fi niciodată în pericol”, iar România nu este ameninţată, deşi „regiunea este un focar de pericol”.

Întrebat cum comentează afirmaţia postului de radio „Vocea Rusiei”, care a titrat că Armata Română nu ar rezista într-un război mai mult de 30 de minute, premierul a declarat: „România ar rezista mult mai mult decât atât, în primul rând prin capacitatea noastră naţională, dar şi prin faptul că am intrat în planul de contingenţă care presupune o interoperabilitate cu toate forţele militare NATO disponibile în zonă. Eu spun foarte clar: România nu este în niciun fel ameninţată, dar regiunea este un focar de pericol, iar obligaţia noastră se întinde nu doar asupra României, ci trebuie să facem tot ce ţine de noi pentru a asigura integritatea şi securitatea Republicii Moldova. Nu vreau să stârnim panică cu declaraţii nefundamentate, România este, ca toate ţările din regiune şi ţările NATO, într-o stare de atenţie specială în ceea ce priveşte pregătirea pentru securitatea teritorială, dar şi toate celelalte proceduri. Vreau să dau asigurări că niciun cetăţean român nu este şi nu va fi niciodată în pericol”.

Victor Ponta a menţionat că luni va avea loc o şedinţă pentru a se face o analiză a strategiei pe care Guvernul o are pentru a a da asigurări populaţiei din România că nu este în pericol.

„Vrem să ştim foarte clar ce putem face pentru românii de pe malul celălalt al Prutului, din Moldova. Luni, de altfel, împreună cu ministrul Apărării, o să facem o analiză şi vom pregăti pentru prima şedinţă CSAT toate datele şi strategia pe care Guvernul o are pentru a da aceste asigurări populaţiei României, dar şi fraţilor noştri de peste Prut. Nu mai există în Constituţie din 2003 stagiul militar şi conflictele secolului XXI se desfăşoară la un nivel tehnologic şi de pregătire pe care România, în mare parte, îl respectă. Avem militari profesionişti extrem de apreciaţi şi care au avut activităţi extraordinar de importante în teatrele de operaţiuni. Repet, niciun român nu este în pericol, dar în acelaşi timp investiţii suplimentare, pregătire mai bună, strategie sunt absolut necesare şi luni începem săptămâna cu o şedinţă la Ministerul Apărării în acest sens”, a mai spus premierul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata