Ponta: E posibil ca până la sfâşitul anului să vină familii de refugiaţi în România

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, că „e posibil” ca până la sfârșitul anului în România să ajungă familii de refugiați, precizând însă că nu sunt încă date cu privire la momentul la care se va începe transferul din cota de migranți alocată României la Consiliul European.

„Nu e clar câți din Grecia, câți din Italia… Detaliile nu sunt bătute în cuie, detaliile vor veni în perioada următoare. (…) E posibil (să vină-n.r.) până la sfârșitul anului un număr de familii”, a spus Ponta la B1TV, precizând că primii refugiați din cota alocată vor fi cazați în centrele speciale, unde vor rămâne 30 de zile.

Premierul a explicat că trierea refugiaților se face, potrivit acordurilor internaționale, de către autoritățile din prima țară în care aceștia ajung însă și România va avea un cuvânt de spus în privința celor care vor fi repartizați țării noastre.

„Avem un cuvânt de spus: participăm cu niște criterii. Vreau să fie foarte clar, nu va exista un criteriu de religie, să ne ducem noi să spunem cine e creștin, cine e musulman, cine e budist. (…) Se pune doar problema de a fi din țări care într-adevăr sunt în conflict — Siria, Irak, Afganistan — și se pune problema de a avea familii”, a mai spus Ponta.

El a anunțat că România va acorda un ajutor Serbiei, la solicitarea autorităților de la Belgrad, pentru gestionarea crizei refugiaților

„Cred că poimâine o să dăm un ajutor. Ne-au cerut vecinii noștri sârbi un ajutor. O parte (dintre refugiați — n.r.) sunt în Serbia, o parte sunt la granița Turciei cu Grecia. La Edirne e o tabără de câteva zeci de mii de oameni pe care turcii nu îi lasă să plece. O parte au trecut Croația mai departe și cei mai mulți s-au dus în Suedia, Germania, Austria”, a adăugat premierul. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata