Ponta face apel la Parlament pentru creşterea bugetului Apărării

Premierul Victor Ponta a făcut marţi un apel la Parlament să susţină creşterea anuală a bugetului Apărării cu 0,2% din PIB în 2015, 2016, 2017, astfel încât acesta să ajungă la 2% din PIB.

În discursul susţinut în Parlament cu ocazia aniversării a 10 ani de la aderarea României la NATO, Ponta a susţinut că acesta este un moment de sărbătoare, dar şi de asumare a responsabilităţii.

„Dacă vorbim de asumarea responsabilităţii, evident că vorbim şi de necesităţile structurilor militare româneşti. În ultimii trei ani am încercat să răspundem atât cât a fost posibil acestor necesităţi. În 2012, MApN avea alocat 1,12% din PIB, în 2013, 1,38%, în 2014, 1,42%. Fac apel către membrii Parlamentului — sigur, nu în acest an electoral, în care important e să scădem toate taxele, să dăm mai mulţi bani, un miracol pe care nu cred că l-a descoperit cineva — (…) ca pentru anii 2015, 2016, 2017 să susţinem împreună, fără niciun fel de acces de populism sau demagogie, măsura prin care prin bugetul alocat MApN, creşterea cu 0,2% din PIB anual să ne aducă la acel nivel de 2% pe care cu siguranţă ni-l dorim”, a spus Ponta.

Pe de altă parte, premierul a arătat că la summitul NATO care va avea loc în septembrie România trebuie să fie „actor implicat” şi să militeze pentru adaptarea strategiei alianţei la noua situaţie din regiune.

„Evenimentele din Ucraina ne arată că securitatea trebuie întotdeauna întărită şi reevaluată. România are o datorie fundamentală faţă de regiune în primul rând pentru a asigura integritatea şi siguranţa Republicii Moldova, a Georgiei, Ucrainei şi pentru a arăta tuturor aliaţilor din zonă că modelul urmat de România e modelul corect şi eficient pentru a asigura o securitate şi o dezvoltare de care ţările din regiune au nevoie”, a afirmat Ponta. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata