Ponta: Guvernul României nu poate tolera la nesfârşit derapajele inacceptabile ale ambasadorului Ungariei la Bucureşti

Premierul Victor Ponta subliniază că Guvernul român nu poate „tolera la nesfârșit derapajele inacceptabile” ale ambasadorului ungar la București.

 „Nu doresc să cad în capcana provocărilor de la Budapesta, dar Guvernul României nu poate tolera la nesfârșit derapajele inacceptabile ale ambasadorului Ungariei la București sau ale altor oficiali maghiari care ne vizitează țara! Poziția MAE din România a fost extrem de echilibrată și în acord cu normele și standardele europene!”, a scris premierul, marți, pe contul său de Facebook.

Ponta a adăugat că respectă poporul maghiar, dar că nu așteaptă „aprobare de la Budapesta” pentru opiniile pe care le are referitor la țara sa.

„Și o precizare necesară — respect Ungaria și poporul maghiar, dar nu trebuie să primesc aprobare de la Budapesta ca să-mi expun opiniile legitime privind țara mea/ nu sunt constrâns de liderii PPE (așa cum din păcate sunt alți colegi din politica românească) să închid ochii și să înghit cu umilință asemenea derapaje de la normele diplomatice și de respect între două țări!”, a mai scris Ponta.

În cursul zilei de marți, ambasadorul României la Budapesta, Victor Micula, a avut, la solicitarea sa, o audiență la secretarul de stat în MAE ungar Levente Magyar.

„Precizăm că audiența desfășurată astăzi, 11 august, la sediul Ministerului Afacerilor Externe ungar, unde dl. ambasador Victor Micula a fost primit de secretarul de stat Levente Magyar, a avut loc la solicitarea părții române, transmisă MAE ungar în cursul zilei de ieri, 10 august, și nu ca urmare a unei convocări din partea MAE ungar. La solicitarea Ambasadei României, MAE ungar a răspuns în cursul dimineții de astăzi, 11 august, stabilind audiența pentru aceeași zi”, se arată în precizările transmise  de Ministerul Afacerilor Externe.

Sursa citată menționează că audiența a fost cerută ca urmare a instrucțiunilor MAE, pentru a transmite direct oficialilor ungari poziția părții române privind interviul acordat de ambasadorul țării vecine la București cotidianului România Liberă.

„Ambasadorul român la Budapesta a transmis aceleași mesaje pe care reprezentatul MAE român le-a comunicat însărcinatului cu afaceri a.i. al Ambasadei Ungariei la București în cursul zilei de ieri, 10 august”, adaugă aceeași sursă.

Agenția ungară oficială de presă MTI a anunțat marți că Ministerul ungar de Externe l-ar fi convocat pe ambasadorul român la Budapesta, Victor Micula, în legătură cu afirmațiile de luni ale prim-ministrului Victor Ponta, potrivit cărora Ungaria încearcă „să provoace” România. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata