Ponta: Modificarea Constituţiei poate fi o oportunitate pentru remodelarea instituţională şi restructurarea vieţii politice

Modificarea Constituției poate fi, în actuala conjunctură politico-instituțională, o oportunitate în vederea remodelării instituționale și restructurării vieții politice, sociale și economice românești, afirmă premierul Victor Ponta în mesajul său adresat de Ziua Constituției României.

„Astăzi, la aniversarea a 23 de ani de la aprobarea Constituției României, prin referendumul din 8 decembrie 1991, este important să privim retrospectiv, cu obiectivitate, simț critic și responsabilitate. Vom putea constata că actuala Lege fundamentală a reușit să pună bazele unui sistem democratic fundamentat pe principiile statului de drept, economiei de piață, pluralismului și pe drepturile fundamentale ale omului”, se arată în mesajul transmis AGERPRES de Biroul de presă al Executivului.

Ponta adaugă că, totodată, Ziua Constituției reprezintă și un îndemn spre viitor, spre România generației de mâine, spre aspirațiile ei și spre nevoile societății secolului al XXI-lea.

„Modificarea Constituției poate fi, în actuala conjunctură politico-instituțională, o oportunitate în vederea remodelării instituționale și restructurării vieții politice, sociale și economice românești. Multiplicarea artificială a crizelor politico-instituționale din ultimul deceniu a adus România într-un blocaj politic și instituțional care afectează întreaga societate. Conflictul instituțional de la nivelul Executivului a degenerat, antrenând întreaga societate. Tensiunile dintre diferitele puteri și autorități publice au avut drept consecință dereglarea mecanismului separației și echilibrului puterilor în stat. În locul promovării unor forme de echilibrare a puterilor a fost stimulat conflictul instituțional dintre acestea”, afirmă premierul.

Ponta adaugă că o discuție privind modificarea Constituției este un proiect de care societatea românească în ansamblul ei are nevoie.

„O discuție de revizuirea/ reformarea Constituției este absolut necesară iar Ziua Constituției este cadrul potrivit pentru a reaminti această necesitate, care trebuie să devină o prioritate în anul politic 2015, degrevat de presiuni electorale”, mai afirmă Ponta.

Premierul menționează și direcțiile revizuirii Constituției așa cum sunt cerute de societate și de evoluțiile ultimilor ani: definirea clară a puterilor executive și crearea cadrului pentru o bună colaborare instituțională în interiorul Executivului; asigurarea independenței justiției și consolidării statului de drept; eliminarea abuzurilor permise în prezent și protejarea mai bună a cetățenilor în față noilor forme de imixtiune în viața privată; dezvoltarea democrației participative, care să completeze armonios democrația reprezentativă; întărirea mecanismelor de dialog între instituțiile politice și societatea civilă; continuarea descentralizării, inclusiv prin înființarea regiunilor, ca unitate administrativ teritorială.

„Revizuirea Constituției trebuie, în același timp, să fie completată de o reformă electorală autentică (printr-un nou Cod Electoral, reducerea numărului de parlamentari și revenirea la un sistem electoral corect), dar și de o modernizare și reformare autentică a administrației locale (pentru diminuarea aparatului birocratic și eficientizarea administrației)”, apreciază premierul Victor Ponta. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata