Ponta: Nu m-a consultat nimeni cu privire la nominalizarea lui Ungureanu la SIE, Iohannis ne-a păcălit

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri seară, 24 iunie, că nu a fost consultat cu privire la nominalizarea lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea Serviciului de Informații Externe și că, în calitate de deputat, ar vota contra acestei propuneri.

„Nu m-a consultat absolut nimeni nici pe mine nici pe vreun alt lider PSD (cu privire la nominalizarea lui Mihai Răzvan Ungureanu la SIE-n.r.), înțeleg că domnul Iohannis oricum nu avea nevoie de voturile noastre sau nu considera important să își țină cuvântul pentru că a zis ‘eu consult sau informez oamenii înainte’. Așadar nu și-a mai ținut cuvântul, au trecut șase luni. După șase luni de când a fost ales nu cred că-l mai interesează să-și țină cuvântul față de oameni. Eu, din ceea ce am discutat cu colegii mei de la PSD, nu e nimeni care să spună să votăm ‘pentru’. Dar, în acest moment PSD are o conducere asigurată de Rovana Plumb, de ceilalți colegi ai mei și luni vor avea Birou Permanent Național și vor avea o decizie oficială. (…) Ținând cont de modul necinstit în care s-a făcut această propunere, și de faptul că, parcă se spunea anul trecut în campanie să nu dăm toată puterea PSD-ului, am înțeles că dacă dăm toată puterea PNL-ului e bine? Eu cred că e foarte rău. Eu, personal, ca deputat, o să respect decizia PSD, dar aș vota contra”, a afirmat Ponta la România TV.

Întrebat referitor la susținerea pe care Gabriel Oprea a anunțat că o va acorda lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea SIE, Ponta a spus că acordul din PSD-UNPR-PC vizează doar chestiuni legate de guvernare, iar pe alte subiecte partidele din arcul guvernamental au propria lor independență.

„Eu am vorbit cu Gabriel Oprea mai devreme (…) Acordul nostru de coaliție PSD-UNPR-ALDE se referă la guvernare. Absolut toți partenerii noștri (..) UNPR—PLR și PC—acum ALDE—și grupul minorităților au fost extrem de corecți în tot ceea ce ține de guvernare. (…) Lucrurile referitoare la șefii SRI, SIE nu au intrat în acordul de guvernare și fiecare partid are propria independență. Dacă ALDE și domnul Tăriceanu au spus legitim ‘nu votăm Strategia Națională de Apărare’, PSD și UNPR au votat-o. În cazul SRI la fel a fost. Atunci am zis să dăm un cec în alb președintelui Iohannis care ne-a promis că nu va face nicio nominalizare la SIE fără să consulte. Ne-a păcălit, nu ne-a consultat”, a mai spus premierul.

Președintele Klaus Iohannis l-a nominalizat în funcția de director al SIE pe Mihai-Răzvan Ungureanu, a informat miercuri Administrația Prezidențială.

Administrația Prezidențială a precizat că, potrivit prevederilor constituționale, șeful statului i-a înștiințat pe președinții celor două Camere ale Parlamentului de această nominalizare, urmând ca legislativul să adopte o hotărâre în acest sens.

El a mai deținut funcția de director al Serviciului de Informații Externe în perioada 2007-2012, în timpul mandatului fostului președinte Traian Băsescu. A demisionat din funcție la 8 februarie 2012. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata