Ponta: Nu văd o Românie democratică fără un Parlament bicameral

Premierul Victor Ponta a declarat, marți, la ședința solemnă prin care Senatul marchează 150 de ani de activitate, că atunci când prea multă putere se adună în zona executivă, rolul Parlamentului și al Senatului în mod special este fundamental pentru a păstra acel echilibru.

„În numele Guvernului României vă mulțumesc pentru invitație și doresc să asigur Camera Superioară a Parlamentului României de tot respectul pe care ca, sigur, ca prim-ministru temporar, dar și ca reprezentant al Camerei Deputaților, Camera inferioară într-o terminologie mai veche, îl poartă instituției Senatului. Pentru că este un moment aniversar, vreau să folosesc acest prilej pentru a exprima încă o dată faptul că eu consider, și vorbesc în numele Guvernului, că existența Senatului este indisolubil legată de istoria democratică a României. Și că nu văd o Românie democratică fără un Parlament bicameral în care Senatul să-și exercite atribuțiile care i-au fost conferite în urmă cu 150 de ani”, a declarat premierul.

Victor Ponta a adăugat că, atunci când exerciți o funcție administrativă, „de prim-ministru, probabil și de președinte al țării, uneori Parlamentul și Senatul deranjează”.

„Și ar fi mai ușor să nu existe Senat sau să nu existe Parlament deloc.

Citeste si:  Ponta: Dacă DNA va cere începerea urmăririi penale faţă de mine, voi demisiona

Însă este o abordare care întotdeauna este reevaluată. Sunt convins că și președintele în funcție, domnul Băsescu, va considera că e bine să existe cele două Camere ale Parlamentului care să limiteze excesul de putere al Executivului. Și cred cu adevărat că atunci când prea multă putere se adună în zona executivă rolul parlamentului și al Senatului în mod special este fundamental pentru a păstra acel echilibru pentru care, de altfel, Senatul a fost denumit Cameră ponderatoare.

Și din acest punct de vedere, în numele Guvernului și al partidului care are cel mai mare grup parlamentar în acest moment în Senat, vă asigur că această abordare privind bicameralismul este o abordare constantă”, a declarat Ponta. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner