Ponta: Oricine mă întreabă de la Parchet ceva despre Microsoft, mă duc şi spun; nu am avut legatură cu contractele

Premierul Victor Ponta a declarat marți că nu a avut nicio legătură cu contractele privind licențele Microsoft și că, în cazul în care va fi solicitat de procurori, va merge la Parchet pentru a spune ce știe.

Precizarea a fost făcută la solicitarea jurnaliștilor, în contextul în care numele său și al lui Adrian Năstase sunt invocate de un martor într-o declarație dată în fața procurorilor DNA în dosarul Microsoft.

„Vă promit că oricine mă întreabă de la Parchet ceva despre Microsoft, mă duc și spun. După cum știți foarte bine, nu am avut niciodată nicio poziție publică din care să am legatură cu contracte, dar, dacă mă cheamă cineva, bineînțeles că mă duc și spun tot ceea ce știu”, a afirmat premierul, după ce a participat la aniversarea Camerei de Comerț și Industrie a României.

Întrebat dacă în 2004 au existat anumite donații din partea Fujitsu-Siemens către organizația Tineretului Social Democrat, Ponta a răspuns: „Nu cunosc, pentru simplul motiv că Tineretul Social Democrat nu a fost niciodată personalitate juridică. Dacă vă referiți la partid, nu știu, nu cunosc!”.

Referitor la posibilitatea ca în 2004, când era șef al Corpului de Control al premierului Năstase, să fi făcut din această calitate vreun control la Ministerul Educației, Ponta a spus că toate rapoartele se găsesc la Guvern.

„Sunt convins că toate controalele pe care Corpul de Control al prim-ministrului le-a făcut în urmă cu 12 ani le găsiți la Guvern. Vă punem totul la dispoziție sau, dacă nu, au fost făcute deja publice, până acum.(..) Mi-aș dori enorm de mult să-mi aduc aminte de tot ce v-ar interesa pe dvs, dar, fiind vorba de-acum 12 ani și de niște documente oficiale, cred că mai corect este să ne cereți în scris, să vă dăm în scris”, a precizat Ponta.

Întrebat dacă a vorbit vreodată cu Claudiu Florică, martorul care a dat declarație la DNA, despre acest subiect, Ponta a arătat că nu a avut asemenea discuții cu nimeni, pentru că nu avea „atribuțiile legale”.

Numele lui Victor Ponta și al lui Adrian Năstase sunt invocate de un martor într-o declarație dată în fața procurorilor DNA în dosarul Microsoft.

Declarația martorului apare în cererea prin care DNA solicită aviz pentru ridicarea imunității a nouă foști miniștri cercetați în acest dosar.

Potrivit martorului, contractul licențelor IT în valoare de 200 milioane euro a fost inițiat, negociat și controlat de Claudiu Florică în perioada 2001 — 2002, când a avut în acest sens întâlniri directe cu Ecaterina Andronescu, Mihnea Costoiu și alți angajați ai Ministerului Educației și Cercetării.

În opinia acestuia, contractul încheiat de Siveco cu Ministerul Educației a fost conceput ca un contract cadru a cărui derulare urma să aibă loc în mai multe etape, pe măsură ce Ministerul Educației obținea bugetul necesar achiziției, fiind conceput ca un contract ce depășea necesitățile pentru a permite noi achiziții ulterioare prin acte adiționale, fără o procedură de licitație.

‘Claudiu Florică a condiționat și prezența firmei Siveco ca integrator în acest contract de subcontractarea unei părți din software și servicii în valoare de 1,5 milioane dolari firmei Kapraras Consulting condusă de Antonio Kapraras, care urma să asigure la rândul ei plata unei mite către persoane din anturajul lui Adrian Năstase’, mai declară martorul.

Acesta mai susține că, după ce Ecaterina Andronescu a fost schimbată în 2003 cu Alexandru Athanasiu din funcția de ministru al Educației, Claudiu Florică a pierdut o parte din controlul pe care-l avea asupra autorității contractante, contractul derulându-se în continuare în perioada 2003 — 2009, dar fără ca vreuna din firmele protejate și controlate de Claudiu Florică, respectiv Fujitsu Siemens Computers, Net Consulting, Softwin, să mai primească vreo contractare.

‘Tot în 2004, Claudiu Florică s-a întâlnit cu Victor Ponta care avea la acea vreme funcția de șef al Corpului de Control al premierului Adrian Năstase și a încercat să-l determine pe Victor Ponta să demareze o anchetă a Corpului de Control la sediul Ministerului Educației și prin această presiune să oblige practic firma Siveco să reintroducă firmele protejate de Claudiu Florică în cele două extensii de contract, una în valoare de 20 milioane de dolari și cealaltă de 96 milioane de dolari, semnate în timpul guvernării PSD.

În schimbul acestei susțineri din partea lui Victor Ponta, Fujitsu Siemens Computers a dotat sediul Tineretului Social Democrat cu calculatoare Fujitsu Siemens în baza unei donații făcută prin partenerii Fujitsu Siemens Computers, de la acea dată’, se mai arată în declarația dată la DNA.

Martorul mai spune că, în decembrie 2004, după schimbarea partidului de guvernământ, Claudiu Florică, fiind în relații personale directe cu diverși membri ai Partidului Democrat, cum ar fi Romeo Raicu, Mihai Stănișoară, Victor Blaga, Răsvan Toader, ‘și-a reluat campania de atac la adresa firmei Siveco și a solicitat și noilor miniștri reincluderea firmelor FSC, Net Consulting și Softwin, firme pe care le controla în mod indirect, în acest proiect, dar fără succes’.

‘Persoanele implicate în trafic de influență și luare de mită în acest contract sunt Adrian Năstase, prim-ministru în perioada 2000-2004, Alexandru Bittner, care intermedia plata mitelor către Adrian Năstase în acea perioadă, Remus Truică, șeful Cancelariei prim-ministrului în acea perioadă, Victor Ponta, șeful Corpului de Control al Premierului în acea perioadă, Ecaterina Andronescu, ministru al Educației 2000 — 2004, Cristina Ghițulică — șef de cabinet la Ecaterina Andronescu în perioada 2000-2004, Mihnea Costoiu — secretar general al ministerului în acea perioadă, Traian Ionescu — director în Ministerul Educației, Valentin Cotârță — director în cadrul Ministerului Educației, Gheorghe Dinu — consilier al ministrului Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu — ministrul Finanțelor la acea perioadă, Enache Jiru — secretar de stat în Ministerul Finanțelor, Dan Nica — ministru MCTI, precum și miniștrii PD numiți după Ecaterina Andronescu, și anume: Alexandru Athanasiu, Mircea Miclăuș și, ulterior, Andrei Marga’, este o altă susținere a martorului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata