Ponta: Preţul de referinţă la gaze la care se vor putea raporta producătorii industriali va fi cel de la 1 ianuarie

Premierul Victor Ponta a declarat luni că, pe baza pachetului de sprijin pentru industrie care va fi adoptat miercuri de Guvern, preţul de referinţă la gaze la care se vor putea raporta producătorii industriali va fi cel de la 1 ianuarie.

„În baza pachetului de sprijin pentru industrie, care va fi aprobat miercuri în şedinţă de Guvern, pe toată piaţa liberă, preţul de referinţă la gaze la care se vor putea raporta producătorii şi consumatorii industriali va fi preţul de la 1 ianuarie, 230 de dolari la mia de metri cubi. În acest fel, pe de-o parte, ne menţinem angajamentele de a liberaliza preţul la gaze, pe de altă parte, impactul va fi minor sau chiar în baza competiţiei libere, aşa cum s-a întâmplat la energie electrică, vor scădea aceste preţuri şi practic marii consumatori vor putea să fie în continuare competitivi. Preţul la gaze este legat de preţul la energia electrică, pentru că marii consumatori nu consumă doar gaze, ci şi energie electrică, iar la energie electrică miercuri adoptăm hotărârea în baza noii legi care stabileşte cota de piaţă pentru certificate verzi identică cu 2013, 11,1%”, a spus Ponta la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că tot din acest pachet face parte eliminarea taxei de cogenerare la export, iar după 8 aprilie, când Comisia Europeană va publica regulamentul care permite ţărilor membre să acorde o scutire de până la 85% din cantitatea de certificate verzi pe care pot să o cumpere şi trebuie să o cumpere marii producători din industriile care sunt sub pericol de relocare din UE, Guvernul depune notificare la Comisia Europeană pentru ca marii consumatori peste un anumit nivel să poată să beneficieze de această schemă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata