Ponta: Rectificarea e pozitivă, avem patru miliarde lei în plus faţă de cât era prevăzut

Premierul Victor Ponta a declarat că rectificarea bugetară care urmează să fie aprobată marți, 28 iulie, în Guvern este pozitivă, adăugând că pe primele șase luni încasările la buget au fost cu patru miliarde de lei în plus.

„Toată lumea jonglează cu cifre, dar nimeni nu le înțelege. Conform Legii bugetului de stat aprobate de Parlamentul României, în consultare cu instituțiile internaționale, pe primele șase luni România trebuia să aibă un deficit de 13 miliarde de lei. Adică să cheltuiască mai mult decât să încaseze. Pe primele șase luni, România are un plus de patru miliarde de lei. Deci, nu a cheltuit mai mult decât a încasat, ci a încasat mai mult decât a cheltuit. Asta înseamnă că putem să dăm toți banii pentru dublarea alocațiilor pentru copii, care nu era prevăzută în buget, pentru celelalte legi care, de asemenea, nu erau prevăzute în buget, și mă refer la diplomați, la grefieri, la personalul nedidactic. Și că tot rămânem cu bani pe care să sperăm că putem să-i cheltuim cât mai bine până la sfârșitul anului. (…) Dacă sunt mai mulți bani decât în Legea bugetului aia înseamnă rectificare pozitivă”, a precizat luni premierul, înainte de ședința BPN al PSD.

Potrivit acestuia, „de la Transporturi se taie acei bani care erau prevăzuți ca și cofinanțare pentru proiecte care, oricum, nu se mai fac”.

”Că nu mai ai când până pe 31 decembrie, din motivele pe care le știți foarte bine, suspiciuni, anchete, investigații. (…) În fiecare an e din ce în ce mai rău, în sensul că în fiecare an sunt din ce în ce mai multe investigații și anchete și, sigur, proiecte care nu se pot continua. Dar bani, repet, dacă vorbim de matematica pe care o înțelege orice om care nu a studiat bugetul — trebuia să fim cu minus 13 miliarde, suntem cu plus patru miliarde. Deci în limba română și în toate limbile din lume asta înseamnă rectificare pozitivă, că erau mai mulți bani decât era prevăzut în Legea bugetului de stat”, a spus Ponta.

În ceea ce privește faptul că ar fi urmat să se ia bani de la Sănătate după rectificarea de marți, premierul a explicat: „Nu la Sănătate, cei care au dat știrea (…) au zis minus 600 cu plus 700 se iau bani. Eu la matematică am învățat că minus 600 cu plus 700 este pe plus”.

Premierul a venit luni la sediul PSD fără a se mai sprijini în cârje. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata