Ponta: Reducerea CAS va intra în vigoare la 1 octombrie; E un moment bun

1

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă seara, că reducerea contribuțiilor la asigurări sociale va intra în vigoare de la 1 octombrie, în ciuda opoziției președintelui Traian Băsescu, iar această măsură va putea duce la creșterea locurilor de muncă fiscalizate.

‘Reducerea CAS, din punctul meu de vedere va intra în vigoare la 1 octombrie, chiar dacă președintele o retrimite, dar s-ar putea să nu o mai retrimită că am văzut că e de acord cu ea. (…) Dacă o făcea el, era un lucru bun, dacă o fac eu, e un lucru rău. Vă spun eu, e un lucru bun oricine o face. E un moment bun, ca prin acest lucru să câștigăm un pariu esențial pentru România. Și anume locuri de muncă fiscalizate, la alb, cum se spune. Iar mediul de afaceri, BNR, toți cei cu care am vorbit au spus că ‘e un lucru bun, făceți-l și beneficiile vin pe termen mediu și lung”, a afirmat Victor Ponta, la Antena 3.

Întrebat de ce s-a dus luni la întâlnirea de la Cotroceni, premierul a spus că într-o țară normală trebuie să existe respect între instituții.

‘Am considerat că, într-o țară normală, indiferent de cât de joasă calitate este persoana care ocupă o funcție, în cazul de față funcția de președinte al României, trebuie să existe un respect între instituții. Dacă președintele, cu bună credință, ceea ce nu a fost cazul, vrea să aibă o discuție cu Guvernul, m-am dus, i-am spus un lucru pe care cred că-l știa foarte bine, și anume că politica fiscal-bugetară este atributul Guvernului, că avem o lege deja votată de Parlament și am mai spus un lucru pe care îl spun celor care ne privesc: reducerea contribuțiilor de asigurări sociale a fost un obiectiv în primul rând asumat în campania electorală de USL’, a precizat Ponta.

Șeful Guvernului a adăugat că măsura va fi luată în urma unor consultări cu mediul de afaceri și instituțiile internaționale și a fost susținută de toate partidele, inclusiv cele din opoziție, dar că s-a considerat că până acum nu era momentul prielnic.

‘Noi am venit și am spus, în primul rând în fața Comisiei Economice, a FMI și în fața Parlamentului: suntem într-o situație, avem creșterea economică cea mai mare din Europa, avem inflație sub unu la sută, avem creșterea producției industriale și a exporturilor, adică o creștere economică sănătoasă nu pe speculații imobiliare, avem o agricultură care s-a dezvoltat foarte bine. Deci e un moment bun. (…) Acum e momentul în care-mi pot permite ceva ce într-adevăr mă costă, cinci miliarde de lei este impactul negativ, dar pe care pot să-l acopăr din alte părți’, a punctat premierul.

În legătură cu întrebarea președintelui legată de MTO, Victor Ponta a spus că probabil că nici președintele nu știa despre ce e vorba, de aceea a pronunțat un pic greșit. Premierul a explicat că nu știa dacă președintele se referea la tratatul fiscal pe care el l-a semnat, în condițiile în care țintele de deficit erau aprobate prin legea bugetului.

‘Cred că președintele nu știa nici el ce înseamnă și a pronunțat un pic greșit. În primul și în primul rând nu știam dacă președintele se referă la programul pe care el l-a semnat, din punctul meu de vedere într-un mod criminal la adresa României, acel tratat fiscal prin care România se obligă din 2015, eu refuz să cred că atunci când a semnat nu știa că 2015 e primul an fără el, România va atinge niște ținte de deficit bugetar pe care Polonia le atinge în 2018, Ungaria, în 2018, Franța, Italia, Portugalia, Belgia, țări mult mai dezvoltate, în 2017. (…) De ce m-a uimit întrebarea domnului președinte? Nu credeam că el nu știe că aceste ținte de deficit erau deja aprobate prin legea bugetului de stat și strategia fiscal-bugetară. Deci domnia sa spunea de cinci miliarde plus șase, nu știam de unde a mai scos șase, din pălărie. Nu le-a (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News