Ponta: România vrea să intre în zona euro în a doua parte a anului 2019, e nevoie de consens politic

Premierul Victor Ponta a precizat că România vrea să intre în zona euro în a doua parte a anului 2019 și că este nevoie de un consens politic pentru îndeplinirea acestui obiectiv.

„România își dorește să intre în zona euro în a doua parte a anului 2019. Este un moment simbolic pentru că tot atunci România va avea președinția UE. Dar avem câțiva pași esențiali pe care trebuie să-i facem pentru a atinge acest obiectiv. În primul rând, avem nevoie de un consens politic de care sa ne ținem până în 2019. În al doilea rând, de implicarea în acest proiect a reprezentanților lumii economice: patronate, IMM-uri și sindicate. Oamenii trebuie să înțeleagă ce înseamnă trecerea la euro, care sunt avantajele și dezavantajele”, a scris Ponta, vineri, pe contul său de Facebook.

Președintele Klaus Iohannis a discutat joi, la Palatul Cotroceni, cu prim-ministrul Victor Ponta și cu guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, despre procesul aderării țării la zona euro, urmând ca șeful statului să organizeze consultări cu partidele parlamentare pentru un consens în această direcție.

„Având în vedere complexitatea deosebită a procesului de aderare la zona euro, domnul președinte Klaus Iohannis a lansat consultări pe această temă, astfel încât România să fie cât mai bine pregătită iar adoptarea euro să fie în beneficiul tuturor cetățenilor”, a precizat Administrația Prezidențială.

Potrivit sursei citate, discuțiile purtate de președintele Iohannis cu premierul Ponta și guvernatorul Isărescu au avut în vedere identificarea principalelor etape și responsabilități economice și instituționale ale procesului de trecere la euro, conform angajamentelor asumate de Guvern în cadrul Programul de convergență 2015-2018.

În cadrul discuțiilor s-a decis înființarea unui Comitet de Coordonare a procesului de adoptare a monedei comune, care să asigure proiectarea, coordonarea și monitorizarea etapelor și responsabilităților implicate pentru atingerea acestui obiectiv. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata