Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale a lansat poliţa de asigurare obligatorie a locuinţelor

32

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a lansat joi, 15 iulie, sistemul de emitere a poliţelor obligatorii de asigurare a locuinţelor, la opt ani de la emiterea primului proiect de lege cu privire la asigurarea obligatorie a locuinţelor, în 2002.

Sistemul informatic a devenit funcţional şi poate fi utilizat pentru emiterea electronică a poliţelor de către toate cele 13 companii de asigurări care fac parte din acţionariatul PAID – ABC, ARDAF, Astra, Carpatica, Certasig, City Insurance, Credit Europe, Euroins, Generali, Grawe, Groupama, Platinum şi Uniqa.

Asigurarea obligatorie a locuinţelor va acoperi doar o mică parte din valoarea totală a unei locuinţe, fiind vorba de o lege socială al cărei scop este să ofere un minim ajutor în caz de dezastru, a declarat preşedintele Comisie de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Angela Toncescu.

Prima obligatorie este de 20 euro în cazul locuinţelor tip A (care au structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic) şi de 10 euro în cazul locuinţelor tip B (cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic).

Suma maximă asigurată este de 20.000 euro pentru locuinţele de tip A şi de 10.000 euro pentru cele de tip B. Din numărul total estimat de 8,5 milioane proprietăţi cu destinaţia de locuinţă, 65 la sută sunt de tip A, iar restul de tip B.

Preşedintele director general al PAID, Marius Bulugea, estimează că gradul de acoperire a asigurării obligatorii a locuinţelor va fi de circa 10 la sută până la sfârşitul anului în curs, din totalul de 8,5 milioane de locuinţe, iar în primul an 20 la sută dintre locuinţele din România vor avea o asigurare obligatorie.