POSDRU 2007-2013 ar putea fi deblocat în mai-iunie

Reprezentanţii Ministerului Fondurilor Europene (MFE) speră ca ridicarea întreruperii Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane să fie realizată în mai-iunie, a anunţat, luni, ministrul de resort, Aura Răducu, într-o conferinţă de presă.

„O cerere de plată de 167 milioane euro a fost întreruptă din cauza unor probleme ale sistemului de management şi control în perioada 2007-2013. Am avut discuţii cu autoritatea de audit naţională cât şi cu echipa de audit de la Comisia Europeană, sperăm să se rezolve cât mai repede problemele şi să convingem că au fost luate toate măsurile pentru a nu se mai repeta aceste deficienţe în perioada următoare şi sperăm ca în mai sau începutul lunii iunie să se ridice restricţia de neplată a acestei cereri de plată sau să se ridice întreruperea programului POSDRU”, a spus Răducu.

Ea a precizat că, în cel mai rău caz, corecţiile sunt suportate de la bugetul de stat dar a dat asigurări că nu se va întâmpla acest lucru.

„O parte din corecţii se vor finanţa şi au fost finanţate de-a lungul timpului de la bugetul de stat. Proiectele sunt finalizate, contractate, deci în cel mai rău caz, şi sperăm să nu se întâmple aşa ceva, ele vor fi suportate de la bugetul de stat”, a arătat ministrul.

În data de 1 martie, Ministerul Fondurilor Europene a anunţat că a primit de la Comisia Europeană (Direcţia Generală Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune) o notificare cu privire la întreruperea termenului de plată pentru cererea intermediară transmisă în 31 decembrie 2015, care conţine cheltuieli efectuate de către beneficiari după luna august 2012.

Motivele întreruperii vizează deficienţe în funcţionarea sistemului de management şi control al POSDRU, mai precis legate de procedurile de selecţie a proiectelor şi verificările de prim nivel realizate de Autoritatea de Management şi Organismele Intermediare aflate în subordinea Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, respectiv Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Știinţifice. Aceste deficienţe au fost constatate în cursul misiunii de audit a DG Ocupare din perioada 21 octombrie — 10 noiembrie 2015. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata