Poştaşii refuză acţiuni la Compania Naţională Poşta Română în cazul listării acesteia la bursă

Poştaşii nu vor acţiuni la Compania Naţională Poşta Română în cazul în care aceasta ar fi listată la bursă.

Prezent la protestul de sâmbătă, 7 mai, al factorilor poştali, din Piaţa Victoriei, liderul Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, Matei Brătianu, le-a spus acestora că a primit propunerea ca, în loc de majorare a salariilor, poştaşii să primească acţiuni după ce Poşta Română ar fi listată la bursă.

„Am primit o propunere. Vă spun despre ce este vorba, ca să ştiu ce răspuns să dau. Propunerea este să listăm Poşta la bursă şi să dăm acţiuni salariaţilor. Vreţi?”, i-a întrebat Brătianu pe poştaşii prezenţi în Piaţa Victoriei.

Un ”Nu” prelung s-a auzit din rândul poştaşilor grevişti.

„Dar dacă acum ne majorează salariile şi le mai majorăm o dată, pentru că o primă majorare nu va ajunge să acopere munca prost plătită prestată de lucrători prost îmbrăcaţi, prost hrăniţi, care lucrează în condiţii improprii, nu au norme, (…) aţi accepta acţiuni? Dacă aţi avea un salariu cât de cât corect, aţi accepta acţiuni?”, a continuat liderul sindical.

Acelaşi „Nu” hotărât a răsunat din rândurile protestatarilor.

„Nu aţi accepta? S-a spus că le puteţi lăsa moştenire copiilor”, a insistat Brătianu, dar fără succes.

Circa 3.500 de lucrători poştali din toată ţara, conform propriilor lor estimări, au protestat, sâmbătă, în faţa Guvernului, pentru creşterea salariilor şi asigurarea unor condiţii decente de muncă.

Protestul a început la ora 11,00 şi s-a încheiat la ora 13,00.

Principalele revendicări ale lucrătorilor poştali din România au vizat creşterea veniturilor salariaţilor, asigurarea condiţiilor de muncă decente la locurile de muncă, acordarea efectivă a concediilor de odihnă, agenţilor poştali, compensarea, de către statul român, a cheltuielilor efectuate de Poşta Română pentru furnizarea serviciului universal, obligaţie impusă Poştei prin decizia ANCOM, anularea datoriilor Poştei Române provenite din amenzile aplicate de Consiliul Concurenţei precum şi încetarea impunerii, de către conducerea CNPR, a efectuării de muncă neplătită, la ordin, de către ‘talpa poştei” (factori, agenţi, mânuitori de valori, şoferi, oficiante, diriginţi).

Pe de altă parte, SLPR doreşte majorarea, în sumă fixă, a salariului, acordarea procentului de 2% din fondul de salarii, pentru reluarea subvenţionării biletelor de odihnă şi tratament, întreruptă de 3 ani, din ordinul directorului general Ion Smeianu, re-acordarea „cadourilor în bani” prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă 2008-2018, cu ocazia sărbătorilor de Paşte, de Crăciun, de ziua Poştei, de 8 Martie şi de 1 Iunie, drept al salariaţilor care nu a mai fost acordat de 7 ani, respectiv acordarea sporului de până la 35% salariatului sau salariaţilor cărora li se repartizează volumul parţial sau total de activitate al unor salariaţi care nu sunt prezenţi, din prima zi de înlocuire a acestora.

De asemenea, sindicaliştii au solicitat acordarea anuală a concediilor de odihnă cuvenite agenţilor poştali şi protecţia salariaţilor defavorizaţi. În plus, se doreşte încadrarea agenţilor, a factorilor şi a salariaţilor din centrele de tranzit care lucrează numai în program de noapte în grupa de condiţii speciale de muncă, în scopul diminuării vârstei de pensionare a acestor categorii de salariaţi.

Totodată, pe listă se mai află reluarea de către CNPR a contribuţiei anuale pentru Pilonul 3 de pensii cu 250 de euro pentru toţi salariaţii şi cu 250 de euro plus 170 de lei ( echivalentul diferenţei de CAS pe care CNPR ar trebui să o plătească pentru trecerea în grupa condiţii speciale de muncă) pentru agenţi, factori şi lucrătorii care lucrează exclusiv în program de noapte, până la finalizarea demersurilor legale pentru trecerea lor în condiţii speciale de muncă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata